Reps: Helme ei ole kursis TLÜ tegevusega, tema sõnavõtt tugineb kuulujuttudele (24)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Mailis Reps.
Mailis Reps. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

​Mart Helme käis oma sõnadega ringi hoolimatult ja solvavalt, nimetades Tallinna Ülikooli (TLÜ) olematu teadustasemega kooliks, leiab haridus- ja teadusminister Mailis Reps.

«Ma ei saa kuidagi nõustuda Mart Helme ründava sõnavõtuga, faktid samuti tema arvamust ei kinnita,» sõnas Reps. Ta selgitas, et kõik Eesti kõrgkoolid peavad läbima rahvusvahelise evalveerimise või akrediteerimise ehk kõrgkoolide ja teadusasutuste tegevuse kvaliteeti ja mõju hindavad rahvusvahelised eksperdid. «2017. aastal toimunud Eesti teadusasutuste rahvusvahelise evalveerimise tulemusel hinnati Tallinna Ülikooli teadustaset kõrgelt,» kinnitas Reps. 

Ministri sõnul tuleb teha suur kummardus Tallinna Ülikooli rektorile Tiit Landile. «Rektorina on ta teinud suurepärast tööd, millest on raske mööda vaadata,» ütles Reps ja lisas, et ülikoolis on läbi viidud mitmeid reforme, mis on muutnud kooli töö efektiivsemaks ja õppetöö kvaliteetsemaks.

Repsi sõnul ei ole haridus- ja teadusministeeriumil põhjust Tallinna Ülikoolis kahelda. «Tallinna Ülikooli näol on tegemist kõrgkooliga, mis kuulub seitsme protsendi parimate ülikoolide hulka. TLÜ on riigile hea partner mitmes olulises valdkonnas, näiteks õpetajate koolitamisel. Ka minu isiklik kogemus Tallinna Ülikooliga on positiivne.»

EKRE esimees ütles pühapäeval Pärnus erakonna volikogul peetud poliitilises sõnavõtus, et Tallinna Ülikool on selline asutus, kuhu teadusraha ei tohiks anda.

«Täiesti olematu teaduse tasemega ja ilmselgeks propagandaasutuseks muutunud Tallinna Ülikooli nuumata hobusevaraste koolitamiseks? See ei ole raha, mis väärib teadusesse paigutamist,» ütles Helme.

​Lisaks tõi Helme põhjenduseks viimasel ajal üles tõstatatud plagiaadiskandaalid, mis on seotud paljuski Tallinna Ülikooliga. Helme hinnangul tuleb raha paigutada teadusasutustesse, mis tegelevad rakendusteadusega.

«Tallinna Ülikoolil puuduvad info ja faktid, millel Mart Helme seisukohad põhinevad,» kommenteeris ülikooli pressiesindaja.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles