USA demokraatide presidendikandidaadiks pürgiva Bideni toetus langes

Copy
Joe Biden ja Bernie Sanders teledebatil.
Joe Biden ja Bernie Sanders teledebatil. Foto: Wilfredo Lee / AP

USA demokraatide presidendikandidaadiks pürgiva Joe Bideni toetus langes pärast televäitlusi, selgus telekanali CNN küsitlusest.

Tugeva soosikuna alustanud Bideni toetus demokraatide seas langes küsitluse kohaselt lausa kümme protsenti ehk 22 protsendi tasemele.

Bidenile televäitluses tugevasti vastu astunud senaator Kamala Harrise toetus seevastu kasvas 17 protsendini. Selgelt tõusis ka senaator Elizabeth Warreni populaarsus.

Küsitluse teostas telekanali tellimusel uuringufirma SSRS ja sellele vastas 1600 inimest.

2020. aasta valimistel Valgesse Majja soovivaid demokraate on nii palju, et nende väitlus oli jagatud kahte ossa, millest esimene toimus kolmapäeval. Mõlemas debatis osales 10 kandidaati.

USA eelmise presidendi Barack Obama aegne asepresident Biden ja Vermonti senaator Sanders olid tuntuimad debattides osalenud demokraadid. Nendega samal päeval astusid üles teiste seas veel California senaator Kamala Harris, Indiana linnapea Pete Buttigieg, New Yorgi osariiki senatis esindav Kirsten Gillibrand, esindajatekoja demokraat Eric Swalwell ja kirjanik Marianne Williamson.

Novembris 77-aastaseks saav Biden pidi debati jooksul korduvalt tõrjuma üleskutseid kõrvale astuda, et anda võimalus demokraatide järgmisele põlvkonnale.

Bidenit tabas kriitika ka vanemalt põlvkonnalt, kui tema eakaaslane Sanders asus teda ründama 2003. aastal senatis Iraagi sõja poolt hääletamise eest.

«Joe hääletas selle sõja poolt ja mina aitasin juhtida vastuseisu sellele sõjale, mis oli täielik katastroof,» lausus Sanders.

Demokraadid alustavad eelvalimisi 2020. aasta jaanuaris ning presidendikandidaat kinnitatakse traditsiooniliselt juuli lõpus või augusti alguses. Presidendivalimised peetakse 2020. aasta novembri algul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles