HKScan on vajunud Eestis sügavasse kahjumisse (1)

BNS
Copy
Lihatööstuskontsern HKScan.
Lihatööstuskontsern HKScan. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Lihatööstuskontserni HKScan Estonia puhaskahjum süvenes eelmisel aastal tunamullusest 86 000-eurosest kahjumist 2,69 miljoni euroni.

Samal ajal kasvas ettevõtte müügitulu aastaga 2,9 protsenti 147 miljoni euroni. Kontserni müügimaht moodustas kokku 70 700 tonni, mida oli 1,8 protsenti enam kui 2017. aastal, selgus HKScan Estonia majandusaasta aruandest.

Ettevõtte tapaliinil töödeldi möödunud aastal 288 174 siga ja 11 356 veist ning ligi 11,6 miljonit lindu.

Veiseliha aasta keskmine hind oli seejuures 2017. aasta keskmisega võrreldes ligikaudu 5,7 protsenti kõrgem. Sealiha aasta keskmine hind oli samas 6,1 protsenti madalam ning linnuliha eluskaalu omahind oli tunamulluse aasta keskmisega võrreldes 1,05 protsenti kõrgem.

«HKScan kui Eesti suurim linnu- ja loomakasvataja kannatas madalate sealiha hindade tõttu suurt kahju ning kanaliha hindade suhteline tugevus ei olnud sealiha hinna langusega võrdväärne. Samuti süvendas algtootmise kahjumit aasta lõpus kallinenud söödahinnad. Veiseliha kõrge hind väljendus kõrgemates omahindades, sest oma veisekasvatus HKScanil puudub,» selgitas ettevõtte juhtkond aruandes.

Ettevõttes töötas mullu keskmiselt 1106 inimest, mida on 53 võrra vähem kui aasta varem. Töötajate palgakulu kasvas aastaga aga 1,9 protsenti 15,2 miljoni euroni.

AS HKScan Estonia kuulub Soome HKScan Oyj kontserni, mis toodab ja turustab eri kaubamärkide all sea-, veise, linnu- ja lambaliha, töödeldud liha ning valmistoite. Eestis kuulub kontsernile Rakvere Lihakombinaat ja Tallegg.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles