Paide Teater hüppab uude hooaega

Kultuuritoimetus
Copy
Paide teatri trupp 1. augustil 2018, teatri avamisel.
Paide teatri trupp 1. augustil 2018, teatri avamisel. Foto: Paide Teater

Paide Teatri esimene aasta lõppeb Vargamäel 25. juulil esietenduva suvelavastusega «Eesti jumalad», mis on teatrile avahooaja viies tükk. Kuigi esimene hooaeg lõppeb alles augustis, on ettevalmistused järgmiseks juba täies hoos. Plaanis on kaks koostöölavastust — üks Sõltumatu Tantsu Lavaga ning teine Vaba Lavaga.

Kui aasta tagasi teadsid Paide Teatri peatsest avamisest mõned Järvamaa inimesed, siis esimese hooaja viie uuslavastusega on noor teater leidnud endale kindla koha Eesti teatrikaardil. Aastat alustati õuduslavastusega «Koletis», mis oli teatri näitleja Kirill Havanski sooloprojekt. Järgmisena toodi publiku ette avalavastus «Kaitseala», mis oma uudsuses ja vahetuses pälvis palju positiivset tagasisidet nii kriitikutelt kui publikult.

Detsembris mängiti noorele vaatajale lavastust «Õlest mees õue all» ning maikuus kohtuti Eesti tulevikuga — tänaste gümnasistidega — Vargamäe muuseumis, kus lavastusega «Motivatsioonikoolitus – kuidas kaevata kraavi?» küsiti, kuidas seada eesmärke nii, et need ei jääks ainult unistusteks. Juulikuus esietendub hooaja viimane lavastus «Eesti jumalad», mille raames kutsub teater inimesed kokku Vargamäe heinamaale, et otsida üheskoos Eestile uut lootust.

«Esimest aastat ei olnud pikalt võimalik ette valmistada. Teater avati ja trupp tuli Paidesse 1. augustil, seega paljud plaanid täpsustusid tegemise käigus. Nüüd, aastase kogemustepagasi võrra rikkamana, on sügisele rahulikum vastu minna. Enim julgust annab see, et tunneme inimesi meie ümber - meie kogukonda,» ütleb teatrijuht Harri Ausmaa.

«Paide Teatri logo on avatud ring, mis sümboliseerib avatust mõtetele ja inimestele. Seetõttu on meil hea meel, et teatri teisel hooajal saame kaasata oma tegemistesse koostööpartnereid ja rohkelt külalisi.»

Septembris ja oktoobris mängib teater taas avalavastust «Kaitseala». Ühes uue kooliaastaga ootab teater kõiki koole taas Vargamäele, et mängida lavastust «Motivatsioonikoolitus – kuidas kaevata kraavi?». Novembri keskel jõuab publiku ette sügise esimene uuslavastus. Paide Teatri ja Sõltumatu Tantsu Lava (STL) koostöös toovad näitleja Ursel Tilk ning Belgia tantsija ja etenduskunstnik Lore Borremans vaatajate ette lavastuse «Between dreams and drowning».

Lavastuse pealkirjast ei tasu heituda — keel ei saa sel korral takistuseks, sest uuritakse armumise ja armastuse kirevat maailma, mis keelebarjääre teatavasti ei tunne.

Sügise lõpus toob Paide Teater koos Vaba Lavaga välja Norra näitekirjaniku Jon Fosse draama «Ma olen tuul», mille lavastaja on Johan Elm ning näidendi kaht tegelast kehastavad Paide Teatri näitlejad Johannes Richard Sepping ja Joosep Uus. Lavastus tuleb välja Narva Vaba Lava teatrikeskuses, etendused toimuvad ka Paide Muusika- ja Teatrimajas ning Tallinna Vaba Laval. Kevadise uuslavastuse kohta ütleb teater praegu nii palju, et oodata on palju külalisi ja täiesti uut Eesti algupärandit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles