Vabaõhumuuseumi jõulukülas näeb nii mõndagi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluküla ümbrus päris jõuluaja moodi just välja ei näe.
Jõuluküla ümbrus päris jõuluaja moodi just välja ei näe. Foto: Mihkel Maripuu

Tänasest kuni pühapäevani on võimalik Vabaõhumuuseumi jõulukülas näha, kuidas veedeti jõuluid kehvikutalus, kuidas maanaiste seltsi liikmed meisterdasid vaesematele külalastele piparkooke ja õpetasid kingipakke voltima, kuidas nägi välja suitsusaun ja kuidas valati õnnetina, aga ka palju muud huvitavat.

Vabaõhumuuseumi sissepääsu lähedal Sassi-Jaani talus on väike jõuluturg, kus saab osta erinevat sorti omavalmistatud leiba ja suitsuvorsti, mett ning käsitööesemeid. Igal päeval kella 15 – 17 näidatakse talu rookatusel videoinstallatsiooni «Alguse ja lõputa lugu».

Otse Kolu kõrtsi vastas asub Nuki kehvikutalu, mille uksed on nii madalad, et sissepääsemiseks peab korralikult küürutama. Soojas kambris pakuvad aga lahked naised leiba ja soolasilku ning jutustavad mõnusaid jõulujutte.

Tugevat kontrasti kehvikutalule pakub rikas Härjapea häärber, mis viib külastajad 1937. aastasse. Taluköögis askeldanud noorperenaine Birgit Salumäe ütles, et maanaiste selts valmistab küla vaestematele lastele piparkooke. Teises kambris õpetasid seltsi liikmed aga kingipakkide voltimist ning eeskujulikku kohvilaua katmist.

Härjapea talu lähedal asub Pulga talu, mille rehetoas saavad väiksemad lapsed laepalgi külge kinnitatud köiskiigel kiikuda, samuti pakutakse seal pekiga leiba ja muud isuäratavat. Võib ka õlgedele pikali visata. Pulga talu sepikojas saab aga näha, kuidas valatakse õnnetina. Samuti on võimalik uudistada ehtsat suitsusauna ning suveköögi suures pajas aurab kuum taimetee.

Kuie koolimajas tuuakse tuppa kuusk, toimuvad jõulunäitemängu proovid ning valmistatakse mõisaproua iga-aastaseks jõuluaegseks külaskäiguks.

Veel on jõulukülas Hää äri, kus igaüks saab endale meisterdada oma väikese ingli. Kuljuste helinal on võimalus teha ka hobusõitu, kahjuks küll mitte saaniga, sest lund pole.

Jõuluküla on tänasest kuni pühapäevani avatud kella 11 – 16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles