Lääne-India linnades on seinavaringutes surnud vähemalt 30 inimest

Copy
Mumbai linnas varises paduvihma tõttu kokku kivimüür.
Mumbai linnas varises paduvihma tõttu kokku kivimüür. Foto: PRASHANT WAYDANDE / REUTERS / Scanpix

Lääne-Indias on tugevatest mussoonvihmadest põhjustatud seinavaringutes surma saanud vähemalt 30 inimest, vigastatuid on mitukümmend. Viimase 14 aasta vältel ei ole Indias ühe päeva jooksul nii palju sadanud, lausvihma tõttu on häiritud auto- ja rongiliiklus ning valitsus on sulenud koole ja kontoreid.

India vihmahooaeg kestab juunist kuni septembrini, vahepeal kuni oktoobrini. Lausvihm kahjustab niigi kehvasti ehitatud hooneid ja müüre ning igal aastal esineb hoonete kokkuvarisemisest põhjustatud surmasid.

Paduvihma tõttu varises kokku Maladi naabruskonnas Mumbai lääneosas kivimüür. Nõlvale ehitatud müür varises selle jalamile rajatud onnide peale. Varingus sai surma 21 inimest.

Kalyani linnas, 42 kilomeetrit Mumbaist põhjapool varises kokku kooli sein. Seinavaringus sai surma kolm inimest.

Lähedal asuvas Pune linnas jäid varingu alla plekk-katusega hütis elanud võõrtöölised. Kuus töölist sai surma ja viis vigastada. Laupäeval suri sarnases varingus 15 inimest.

Mumbai pürgib globaalse majanduspealinna staatuse poole, kuid suur osa linnast ei tule toime igaaastase vihmahooajaga. Poolikud ehitustööd ja prügi täis kanalisatsioonid ja äravoolukanalid muudavad linna üleujutustele vastuvõtlikuks.

Mees jalutab Mumbai tänaval põlvini vees.
Mees jalutab Mumbai tänaval põlvini vees. Foto: INDRANIL MUKHERJEE / AFP / Scanpix

Kuni 375 millimeetrit vihma sadas viimase 24 tunni jooksul Mumbais, mis on 14 aasta rekord. Tänavad ja raudteed olid üle ujutatud ning osad äärelinna rongid, millega miljoneid Mumbai elanikke tööle sõidavad, pidid oma sõidud ära jätma.

Mumbai munitsipaalvõimud teatasid, et umbes 1000 linnaelanikku jäid äärelinna madalamates alades lõksu, kui kohalik jõgi üle voolama hakkas. Päästetöötajad käisid kummipaatidega inimesi abistamas.

Hoovihmade ootuses on kohalikud võimud peatanud koolide ja valitsusasutuste tegevused. «Vihmasadu ei anna ka täna järele. Me palume teil püsida toas,» kirjutasid linnavõimud Twitteris.

India televisioon näitas kaadreid üleujutanud kodudest ning inimestest sumpamas läbi puusani ulatavast tulvaveest.

«Igal aastal toovad esimesed vihmad Mumbaisse kaose. On vaja uurida, miks seda siiamaani juhtub, vaatamata väidetavaltele ettevalmistustele,» ütles osariigi opositsiooni juht Ajit Pawar.

Maharashtra osariigi, kuhu hulka kuulub ka Mumbai, peaminister Devendra Fadnavis ütles, et linna infrastruktuur ei suuda lausvihmadega nii lühikese aja jooksul toime tulla, aga uued veepumbad on varsti töös.

SpiceJeti lennuk lendas kehva ilma tõttu maandumisrajast üle, pärast mida maandumisrada suleti.
SpiceJeti lennuk lendas kehva ilma tõttu maandumisrajast üle, pärast mida maandumisrada suleti. Foto: PUNIT PARANJPE / AFP / Scanpix

Mumbai lennujaama pressiesindaja sõnul suleti peamine maandumisrada kesköösel, pärast seda, kui SpiceJeti lend maandumisrajast üle lendas. Teine maandumisrada on töös, kuid 55 lendu juhiti teistesse lennujaamadesse ning 52 lendu tühistati halva ilma tõttu.

«Meie meeskond annab endast kõik, et maandumisrada uuesti töökorras oleks ja sellega võib aega minna kuni 48 tundi,» kirjutasid lennujaama ametnikud Twitteris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles