43. Spinnakeri regati võitjad on Yigit Ozbasoglu Türgist ja Aleksander Kuusik Eestist

PIRET SALMISTU
Copy

Pirital Kalevi Jahtklubis 28. juunist tänaseni kestnud rahvusvaheline, 43. Spinnakeri regatt jõudis täna pidulikku finishisse. Ilmataat oli helde 269 noore Optimist ja Zoom8 klassi purjetajaga 12 riigist – Eesti, Soome, Rootsi, Läti, Leedu, Venemaa, Valgevene, Ukraina, Türgi, Prantsusmaa, Inglismaa ja Austraalia. Kuigi purjetada saadi nii nõrkades kui ka väga tugevates tuultes, siis suvine soe ja päikesepaiste ei jätnud purjetajaid maha ühelgi päeval. Viimasel kahel võistluspäeval valitsenud tugevad tuuled soosisid tugevamaid ja nii krooniti tänavuse, 43. Spinnakeri regati võitjateks Optimist klassis Yigit Ozbasoglu Türgist ja Zoom8 klassis Aleksander Kuusik Eestist.

Regati viimase võistluspäeva ilmaolud ja purjetamistingimused olid neljast päevast vast et kõige paremad ja soosisid neid, kellele sobivad rohkem keskmisest tugevamad tuuled. Kella 11 paiku, kui anti start tänasele esimesele sõidule, puhus läänetuul ca 9 m/s, kuid see paisus teise sõidu ajal 11 meetrini sekundis. See sai ka põhjuseks, miks esialgu plaanitud kolmas sõit Optimist klassile ära otsustati jätta. Zoom8 klassi purjetajad said aga ka täna sõidetud kolm võistlussõitu, kogudes koguseeriasse üksteist sõitu. Optimist klassi kuld- ja hõbelaevastiku saagiks jäi kokku kaheksas ja pronkslaevastikule seitse sõitu.

Yigit Ozbasoglu Türgist - 43. Spinnakeri regati võitja - Kalevi Jahtklubis Tallinnas
Yigit Ozbasoglu Türgist - 43. Spinnakeri regati võitja - Kalevi Jahtklubis Tallinnas Foto: Tiit Aunaste

Optimist klass 
Nii nagu ka eilne eriti tugeva tuule päev näitas, sobisid sellised olud väga hästi Türgist Istanbuli Purjetamisklubist pärit 2006.a sündinud Yigit Ozbasoglu’le. Kahel päeval peetud finaalsõitude seeria 3-1-(10)-1-2 oli konkurentistult kõige stabiilsem ja parimate tulemustega võrreldes konkurentidega. Nii oligi Yigit ainuke, kelle võiduseerias pärast 10 punkti mahaviset vaid ühekohalised numbrid ja kokku 18 punkti.

Regati võitjale meeldis Tallinnas väga nii purjetada kui vaba aega veeta. „Saime siin igasugustes tuultes purjetada, aga mulle meeldisid rohkem tugevate tuultega päevad, sest need aitasid mul ka võita. Loodan, et tulen Tallinnasse tagasi ka aasta pärast, kui siin toimuvad Optimist klassi Euroopa Meistrivõistlused. Tallinn on ilus linn – käisime siin olles nii vanalinna avastamas kui ka Tallinna Teletornis,“ lausus võitja rõõmsalt.

Eile kaks sõiduvõitu teeninud Aleksandr Minibaev Venemaalt St Peterburgi Purjetamisakadeemiast (s. 2005) sai tänasest kahest sõidust kirja 19. ja 32. tulemuse ning langes liidrikohalt teisele poodiumiastmele 40 punktiga.  Kolmanda poodiumikoha säilitas Philip Cripsey (s. 2007) Austraaliast klubist ASC/RBYC, kes tänases esimeses sõidus ei võistelnud, kuid teisest sõidust sai kirja tubli 5. koha. Talle kokku 41 punkti ja kolmas koht.

Tänaste kohtadega 9-1 hoidis neljanda koha endale Oscar Morgan-Harris Suurbritanniast ja eilsega võrreldes tõusis viiendaks Onni Kylävainio Soomest (täna 6-3, klubi HSK). Venemaa purjetaja Ivan Okhotnikovile kuues koht (täna 7-8) ja seitsmes koht Robert Mawdsley’le Suurbritanniast (4-14). Esikümnesse jõudsid veel Ece Tuzun Türgist (16-7), Artem Gunker (3-9) ja Alissa Ivanovskaja (5-4) Venemaalt vastavalt kaheksanda, üheksanda ja kümnendana.

43. Spinnakeri regatt - Autasustamine - Optimist klassi kuldlaevastiku kümme parimat - Kalevi Jahtklubi, Tallinn
43. Spinnakeri regatt - Autasustamine - Optimist klassi kuldlaevastiku kümme parimat - Kalevi Jahtklubi, Tallinn Foto: Tiit Aunaste

Eesti purjetajate parimana sai Siim Siimson (s. 2005) klubist TMPS täna esimeses sõidus 12. koha, kuid teises sõidus pidi leppima 54. tulemusega. Talle üldkokkuvõttes tubli 12. koht. Hugo-Mart Reisner Rein Ottosoni Purjespordikoolist lõpetas tänased sõidud tulemustega 59-50 ja sai regati kokkuvõttes 59.koha.

Hõbelaevastiku võit läks Venemaale klubi RAUTU’t esindavale Demian Baranov’ile (s. 2007) ja pronkslaevastiku võidu võttis Egor Denisov (s. 2007) Venemaalt St Peterburgi Purjetamisakadeemiast.  

Optimist klassi tulemused

Aleksander Kuusik Rein Ottosoni Purjespordikoolist - 43. Spinnakeri regati võitja - Kalevi Jahtklubi, Tallinn
Aleksander Kuusik Rein Ottosoni Purjespordikoolist - 43. Spinnakeri regati võitja - Kalevi Jahtklubi, Tallinn Foto: Tiit Aunaste

Zoom8 klassi tipus püsis konkurents eriti tihedana kuni tänaseni. Kaks võistluspäeva juhtis regatti Sofia Held Soomest klubist BSS, kuid viimased kaks tugevate tuulte päeva olid eriti sobivad Aleksander Kuusik’ule  Rein Ottosoni Purjespordikoolist, kes enne tänast oli liidriga võrdse arvu punktidega veel teisel kohal, kuid näitas täna oma tugevust kohtadega 2-1-1 ja kindlustas endale 34 punktiga ülekaalukalt 43. Spinnakeri regati võidu. Aleksanderi treener on Raivo Randmäe.

Pärast autasustamist ütles Aleksander, et regatt oli väga hea ja meeldis talle väga. „Puhusid nii vaiksed, keskmised kui ka tugevad tuuled ja igaühel oli võimalus. Kõige parem oli see, kes oli universaalne purjetaja ja sai kõikide tuultega hakkama. Soome tüdrukul Sofial oli minuga võrreldes kehakaalu pärast vaiksete tuultega kindlasti väike eelis, kuid tugevate tuultega sain ma temast paremini ette. Eelmise aastaga võrreldes, kui ma tulin siinsamas regatil teiseks, on mu areng kindlasti tubli olnud ja võidu üle on mul väga hea meel. See on mul ka viimane aasta purjetada Zoom8 klassis ja seetõttu teeb võit sellisel suurel regatil eriti rõõmsaks. Väga hea meel on mul ka lõpuks kolmandaks tulnud Karolin Härmi üle ja ka selle üle, et esikümnesse mahtus kokku viis Eest purjetajat!“

Sofia Held Soomest klubist BSS (täna kohad 9-624) sai kokku 60 punkti ja teise koha poodiumil. Karolin Härm Kalevi Jahtklubi Purjespordikoolist sai tänastes sõitudes kohad 8-2-7 ja tõusis Zoom8 poodiumi kolmandale astmele, jäädes teisest kohast maha vaid ühe punktiga.

Zoom8 klassi esikümme - 43. Spinnakeri regatt - Kalevi Jahtklubi, Tallinn 
Zoom8 klassi esikümme - 43. Spinnakeri regatt - Kalevi Jahtklubi, Tallinn Foto: AFP / Scanpix

Venemaa purjetaja Daniil Serdukov oli samuti tugev tänastes tuultes ja tõusis kohtadega 3-8-11 neljandaks, kokkuvõttes talle 72 punkti. Ka Tristan Šaraškin Kalevi Jahtklubi Purjespordikoolist jätkas täna tubli seeriaga 13-3-5 ja tõusis kokkuvõttes viiendale kohale 81 punktiga. Eilselt üheksandalt kohalt  kuuendaks tõusis ka Jorgen Kuivonen Dago/Tallinna Jahtklubist, võttes täna sõiduvõidu, teise ja neljanda koha. Seitsmenda ja kaheksanda koha said vastavalt Stepan Zapoev Venemaalt  ja Jaakko Haataja Soomest. Eilsel tõusulainel jätkas tubli seeriaga 5-10-3 täna ka Romi Safin Kalevi Jahtlubi Purjespordikoolist, tõustes lõppkokkuvõttes üheksandaks. Esikümne lõpetas Simon Karlemo Soomest.

43. Spinnakeri regatt - Autasustamine - Kalevi Jahtklubi, Tallinn
43. Spinnakeri regatt - Autasustamine - Kalevi Jahtklubi, Tallinn Foto: Tiit Aunaste

Rekordarvu osavõtjatega rahvusvahelise 43. Spinnakeri regati autasustamine ja lõputseremoonia toimusid Kalevi Jahtklubi lipuväljakul, kus lisaks parimate autasustamisele kaunite Disainklaasi trofeedega, jagus rõõmu ka teistele osavõtjatele, sest Spinnakeri regati lõpetamise iga-aastaseks tõmbenumbriks on toetajate poolt välja pandud vahvate auhindade loosimine.

Regati korraldas Eesti Optimist Klassi Liit koostöös Kalevi Jahtklubiga.

Regati õnnestumisele aitasid kaasa Reval Café, Helly Hansen ja Sportland, Optiparts, Stillabunt, Tallinna Transpordiamet, Kelly Bar, A. Le Coq, Amserv.

Regati koduleht www.kjk.ee/spinnaker2019  

Regati kiiremad uudised, fotod ja videod Facebookis www.kjk.ee/spinnaker2019

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles