Skandaal: Maailma antidopinguagentuur on leidnud tõendeid peaaegu 300 potentsiaalse patustaja kohta (2)

Christopher Krutto
Copy
Dopinguproovide pudelid.
Dopinguproovide pudelid. Foto: MICHELE LIMINA / AFP

Maailma antidopinguagentuur WADA andis täna teada, et on kogumas tõendeid Moskva dopingulaborist kogutud andmete põhjal ning 298 sportlast on tugeva kahtluse all.

Nende sportlaste proovid moodustavad 578 proovi 2262st, mis Moskvas asuvast dopingulaborist kätte saadi.

«Me oleme sammu võrra lähemal, et patustajad süüdi mõista,» ütles WADA uurimisüksuse direktor Gunter Younger ja lisas: «palju tööd on veel ees.»

Andmed ja proovid korjati Moskva dopingulaborist, et viia läbi kordustestimised WADA poolt akredeeritud, ehk heaks kiidetud laborites.

WADA-le täieliku ligipääsu andmine Moskva dopingulabori proovide andmetele oli võtmepõhjus, miks WADA nõustus Venemaa liikmelisuse eelmise organisatsioonis eelmine asta tagasi andma. Venemaa liikmelisus peatati, kui tuli välja, et seal toimus suur dopingu riiklik sponsoreerimine ning rohke dopinguproovidega manipuleerimine.

WADA lisas oma teates, et nende uurimisüksused on valideerinud informatsiooni ja proove, mis Venemaalt selle aasta jaanuaris ning aprillis saadi. Samuti kinnitati, et on alustatud tugevate asitõendite kogumist nende vastu, keda usutakse süüdi olevat.

Hetkel on üle kontrollitud 150 proovi 43lt erinevalt sportlaselt ning nende vastased tõendid on saadetud pädevatele juhtorganisatsioonidele.

WADA avalduses on kirjas, et pädevad organisatsioonid on alustanud tõendite hindamist, et teha kindlaks, milliste juhtumite puhul saab olla kindel dopingureeglite rikkumises.

WADA proovib kõikide andmete analüüsiga jõuda lõpuni aasta lõpuks.

Kuigi WADA taastas Venemaa liikmelisuse, siis IAAF (Maailma Kergejõustikuföderatsioon) andis Juulis teada, et jätab Venemaa sportlaste võistluskeelu jõusse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles