EL, Prantsusmaa, Saksamaa ja ÜK ärgitavad Iraani ümber mõtlema

Copy
Iraani lipp.
Iraani lipp. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu, Prantsusmaa, Saksamaa ja Ühendkuningriigi välisametkondade juhid väljendasid teisipäeval oma äärmist muret ning ärgitasid Iraani pöörama tagasi oma otsus ületada 2015. aasta leppes lubatud rikastatud uraani varude piirmäär. 

«Me kutsume Iraani üles oma sammu tagasi pöörama ja hoiduma edasistest tuumalepet õõnestavatest meetmetest,» on öeldud EL-i välispoliitikajuhi Federica Mogherini ning Prantsuse, Saksa ja Briti välisministri Jean-Yves Le Driani, Heiko Maasi ja Jeremy Hunti avalduses.

Teheran teatas esmaspäeval, et on täide viinud oma lubaduse ületada uraanivarude limiit vastuseks Washingtoni mullusele otsusele lahkuda tuumaleppest ning kehtestada Iraani naftaekspordile ja rahaülekannetele uued karmid sanktsioonid. 

Iraan, mis on püüdnud leppe allesjäänud osapooli survestada seda päästma, teatas 8. mail, et ei järgi enam oma rikastatud uraani ja raskeveevarudele seatud piirmäärasid.

Teheran on ähvardanud loobuda ka teistest kohustustest, kui leppe allesjäänud osapooled -- Ühendkuningriik, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaa -- ei aita sanktsioonidest mööda minna, eelkõige selleks, et Iraan saaks oma naftat müüa. 

«Me oleme järjekindlalt ja selgelt öelnud, et meie pühendumus tuumaleppele sõltub selle täielikust järgimisest Iraani poolt,» on öeldud teisipäevases ühisavalduses. 

«Me kahetseme Iraani otsust, mis seab kahtluse alla tuumarelva leviku tõkestamise keskse instrumendi.»

Avalduse allkirjastajate sõnul kaaluvad nende riigid kiiresti järgmisi samme, mis tulenevad leppest, millega Iraan lubas muu hulgas hoiduda aatompommi omandamisest, nõustus drastiliselt piirama oma tuumaprogrammi ja võimaldama Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) kontrolle vastutasuks rahvusvaheliste sanktsioonide osalise tühistamise eest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles