Tartus pannakse vikatid vuhisema

Tartu Postimees
Copy
Vikat.
Vikat. Foto: Elmo Riig

Järgmise nädala pühapäeval, 14. juulil toimub Tartus esimest korda Eestimaa looduse fondi (ELF) eestvedamisel niitmisvõistlus ja pärimuspäev.

Lisaks niitmise harjutamisele ja võistlemisele saab õppida ka teisi traditsioonilisi oskusi ning tutvuda rahvapillide ja looduskaitsega. Väiksemad pereliikmed saavad osa orienteerumismängust ja Pokumaalt on külas Puuko koos pokudega. Nii võistlusel kui ka õpitubades osalemine on tasuta.

Üritus on tähtsaim ettevõtmine sel aastal kuuendat korda peetavas ELFi talgute suvekoolis, mille keskmes on vikatiga heinategu ja pärimuskultuur. «Seni oleme korraldanud suvekooli poolesajale loodus- ja pärimuskultuurisõbrale, kuid nüüd saab suurem ring huvilisi vikati haarata,» ütles päeva korraldaja Piret Väinsalu.

Võistlema on oodatud ka algajad, sest pärimuspäeval saab enne võistlust vikatiga niitmist harjutada. Niitmispäeva juhendaja Avo Rosenvald ootab osalema kõiki – nii neid, kes on juba vilunud, kui ka neid, kes tahavad uut oskust harjutada.

«Olen õpetanud väga paljusid inimesi ja niitmise selgeks õppimise aeg on kõigil erinev, kiireim õpilane sai niitmise selgeks kümne minutiga,» julgustas Rosenvald niitmisvõistlusel osalema. «Täiesti võimalik on ka kohapeal tehnika selgeks õppida ning kohe võistlusel mõõtu võtta,» lisas ta.

Kell 12–16 Eesti Rahva Muuseumi naabruses Raadil toimuval päeval on õpitoad mitmel teemal. Vikatitelgis õpetatavad Avo Rosenvald, Priit Kukk ja Siim Kuresoo käsitsi niitmise jaoks vajalikke oskusi. Pärandoskusi õpetavad tohutöömeister Andres Rattasepp ja Puuko, kes tulnud koos pokudega otse Pokumaalt. Valmistatakse kasetohust esemeid. Muusikasõbrad saavad õppida roopilli valmistama ja tutvuda pärimuspillidega Merike Paberitsi juhendusel.

Avatud on looduskaitsenõuandla telk, kuhu saab tulla uudistama ja toetama ELFi tegevusi, aga ka rääkida südamelt ära looduskaitsega seotud küsimusi. Nõuandla telgis ootavad huvilisi ELFi looduskaitse ekspert Silvia Lotman ja projektijuht Mari Kaisel. Lastealal saab osa toredatest mängudest ja võistlustest. Orienteerumismängu juhendab Ederi Ojasoo ja põnevat tegevust pakub Pokumaalt pärit Puuko koos pokudega. 

ELF korraldab looduskaitselisi talguid 2000. aastast. Talgute suvekool, mis erineb mitmeti tavalistest talgutest, sai alguse kuus aastat tagasi. Igal suvel koguneb ligi poolsada inimest puisniidule heinateole, et lihvida oma ala ekspertide kaasabil vikatiga töötamise oskusi, õppida tundma loodust, meie pärandmaastikke ja pärimust ning veeta ühiselt aega toredate inimestega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles