Graafik: aastaid raskustes olnud Silmet teenis kopsaka kasumi

BNS
Copy
NPM Silmeti tootmine Sillamäel.
NPM Silmeti tootmine Sillamäel. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Sillamäel haruldasi metalle ja muldmetalle tootev NPM Silmet OÜ kasvatas mullu käivet 28 protsenti 65,7 miljoni euroni ning ettevõtte puhaskasum kolmekordistus 14,3 miljoni euroni.

 

Käivet mõjutas eelkõige paranenud haruldaste muldmetallide tootmise tase ja turuhindade suhteline tõus, mis leidis aset majandusaasta esimesel poolel, märkis ettevõtte juhatuse liige Andrei Katsuba aruandes.

Ettevõtte müügikäibest moodustab Euroopa Liit 34 protsenti, 66 protsenti müügitulust teenitakse kolmandatest riikidest. Ameerika Ühendriikidest teeniti mullu 30 protsenti müügitulust, Tai Kuningriigist 11 protsenti, järgnesid võrdselt 8-protsendilise osakaaluga Ühendkuningriik ja Hiina.

Haruldaste muldmetallide ehk tseesiumi, lantaani, neodüümi ja praseodüümi müük moodustas aruandeaastal 27,9 miljonit eurot ehk 42,5 protsenti Silmeti käibest. Haruldasi metalle, mille hulka kuuluvad ettevõtte sortimendist peamiselt tantaal ja nioobium, müüdi 25,4 miljoni euro eest, moodustades 38,7 protsenti müügitulust.

Lisaks sellele teeniti muude metallide müügist 9,6 miljonit eurot ning materjalide ja muude toodete müügist ligi 2,8 miljonit eurot.

Juhatus märgib, et mullu töötas ettevõte optimaalse võimsusega ning haruldaste muldmetallide toodangu hinnad olid maailmaturul stabiilsed. Kuigi Silmeti tootmismaht haruldaste muldmetallide, sealhulgas nioobum- ja praseodüümoksiidide ning lantanoidide osas vähenes 8 protsenti võrreldes 2017. aastaga, kasvas nende müügitulu 1 protsendi võrra.

«Põhjuseks on suurema kasumimarginaaliga toodete osakaalu suurenemine ettevõtte tootmisportfellis,» seisab aruandes.

Olulise asjaoluna tuuakse välja, et mullu taastus haruldaste metallide tootmine täielikult 2015. aastal hüdrometallurgia tootmisüksuses toimunud tulekahjust, milles hävines üks tootmishoone.

Haruldaste muldmetallide tootmine Sillamäel.
Haruldaste muldmetallide tootmine Sillamäel. Foto: MARIANNE LOORENTS / VIRUMAA TEATAJA

Põlengule järgneval aastal oli ettevõtte tootmismaht 30 protsenti õnnetusele eelnenud aasta tootmismahust, samuti oli limiteeritud tooraine valik, mida oli võimalik ajutises tootmisliinis kasutada. Tootmismaht taastati sajaprotsendiliselt 2017. aastal, kui tööd alustas ferronioobiumi töötlemisliin.

Tulekahjus hävinenud vara oli kindlustatud, samuti oli ettevõttel ka ärikatkestuse kindlustus. Lõplik kompensatsioonisumma selgus möödunud aasta keskel ning aasta jooksul laekus Silmetile 10 miljonit eurot. «Sellega oli kindlustusjuhtum suletud ning kokku sai ettevõte kindlustushüvitisena 15 miljonit eurot,» märkis juhatus.

Mullu investeeriti kokku 5,1 miljonit eurot, peamiselt haruldaste muldmetallide tootmise parendamisele ning tööohutusega seotud projektidele. Aasta varem investeeriti 3 miljonit eurot ning 2016. aastal 1,8 miljonit eurot.

Koos möödunud perioodidega oli Silmetil bilansipäeva seisuga 20 miljonit eurot jaotamata kasumit.

Töötajate keskmine arv taandatuna täistööajale oli mullu 435 ehk 6,7 protsenti vähem kui aasta varem, kuid palgakulu samal ajal pisut suurenes, 1,7 protsendi võrra 6,3 miljoni euroni.

1997. aastal asutatud Sillamäel tegutseva metalliettevõte NPM Silmet OÜ kuulub Kanada metallurgiakontserni Neo Performance Materials. Varasemalt Molycorp nime kandnud kontsern tegeleb haruldaste muldmetallidel ja tsirkooniumil põhinevate materjalide ning magnetpulbrite ja haruldaste metallide tootmise, töötlemise ja arendamisega.

Tootmisjääkidest hakatakse tuumakütust tootma

USA firma Energy Fuels Resources taotleb luba radioaktiivse materjali importimiseks Eestist, et sellest tuumajaamade kütusevardaid toota.

USA ajaleht Cortez Journal kirjutas esmaspäeval, et Energy Fuels Resources esitas aprillis taotluse Utah' osariigi jäätmekäitluse ja kiirguskontrolli osakonnale, et lubada White Mesa uraanitehasel võtta vastu materjali Sillamäel tegutsevalt maagitöötlusettevõttelt NPM Silmet.

Eesti firma toodangu kõrvalproduktis leidub uraani, millest Utah's tahetakse toota tuumajaamade kütusevardaid.

Märtsis kirjutas Postimees, et NPM Silmet loobus tootmisjääkide Eestisse matmise plaanist ja toimetab need uue kava kohaselt USA-sse.

Ettevõte teatas, et sõlmis lepingu USA-s asuva ettevõttega kõikide tootmisjäätmete järeltöötlemiseks.

«Eeldusel, et sealne töötleja saab kõik vajalikud täiendavad kooskõlastused oma tegevusloale, kavatseb Silmet vedada kõik ladustatud tootmisjäägid USA-sse 2020. aasta teises või kolmandas kvartalis. Kõikide tulevikus tekkivate töötlemisjäätmetega toimitakse samamoodi,» teatas Silmet.

Praegu peaks Silmeti territooriumile olema ladustatud ligi 600 tonni radioaktiivseid metalle uraani ja tooriumi sisaldavat tootmisjääki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles