Boeing jagab 737 MAXi õnnetuste ohvrite peredele 100 miljonit (1)

Copy
Boeing 737 MAX maandumas.
Boeing 737 MAX maandumas. Foto: JOSHUA ROBERTS / REUTERS

Lennufirma Boeing teatas täna, et annab kahe lennuki 737 MAX õnnetuses hukkunud 346 inimese omastele ja kogukondadele 100 miljonit dollarit.

Firma sõnul on tegemist «esialgse investeeringuga» mitme aasta jooksul. Koostöös kohalike valitsuste ja vabaühendustega aidatakse leevendada majandusraskusi ja edendada arengut piirkondades, mida puudutavad lennufirmade Ethiopian Airlines ja Lion Air õnnetused.

Lennuõnnetuste ohvrite perekonnad on esitanud Boeingu vastu arvukalt hagisid.

Kompanii pakutav 100 miljonit dollarit on vähem kui mitme juhtiva 737 MAXi lennuki hind. Boeing on lubanud korvata ka toetused õnnetuses kannatada saanud perekondadele ja kogukondadele.

Boeingu tegevdirektor Dennis Muilenburg palus mõlema õnnetuse eest andeks ja lisas, et hukkunud jäävad nende südant aastateks vaevama.

Boeing 737 Max reisilennukid said globaalse õhkutõusukeelu märtsis pärast seda, kui Etioopias kukkus alla lend ET302, tappes kõik pardal viibinud inimesed. Vaid viis kuud varem toimus sarnane õnnetus Indoneesias. Mõlemal juhul hakkas lennuki nina lühidalt pärast õhkutõusu pidevalt alla kiskuma ja piloodid ei jõudnud seda pidevalt üles tõmmata. 

Uurimised on paljastanud, et viga võis esineda niinimetatud varisemisvastases tarkvaras, mille ülesandeks on tõmmata lennuki nina alla, kui see liiga kõrgele tõuseb, sest muidu hakkab järsult kasvama tuuletakistus. Nähtavasti mõõtis lennuki ninasse paigaldatud andur õhusõiduki kaldenurka valesti ja käivitas tarkvara, mis hakkas nina alla tõmbama. 

Pärast õnnetusi on sattunud terava kriitika alla ka USA lennundusamet, mida süüdistatakse liiga kergekäeliselt sertifikaatide välja jagamises ja ebapiisavate kontrollide läbi viimises. Väidetavalt lubas amet sageli viia kontrollid läbi Boeingul endal. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles