Huawei keelu õppetund: digitaalsed müürid võivad põrmustuda sama kiiresti, kui need ehitati

, Huawei juhatuse esimees
Copy
Huawei juhatuse esimees
Huawei juhatuse esimees Foto: Catherine Chen

Samal nädalal, mil president Trump allkirjastas täitekorralduse, mis näis olevat mõeldud infotehnoloogilise arengu peatamiseks, tähistas maailm poole sajandi möödumist infotehnoloogia arengu algusest. Mai keskpaigas antud korraldus jättis juhtiva tehnoloogiauuendaja Huawei Ameerika digitaalvõrkudest välja. Samal ajal kehtestas kaubandusministeerium USA ettevõtetele keelu müüa meile oma komponente.

Selline topeltlöök on tõsiseks katsumuseks Huaweile, mille peakorter asub Shenzhenis, Hiinas, sest hangime umbes kolmandiku oma toodetest just Ameerika Ühendriikidest. On koguni küsitud, kas suudame selle kriisi üle elada ja jätkata oma kohustuste täitmist klientide ees.

Vastus on jah. Huawei pöörab järjepidevuse tagamisele eriti suurt tähelepanu. Oleme veetnud üle tosina aasta, luues süsteeme ja arendades välja võtmetehnoloogiaid erinevat liiki tarnealaste hädaolukordade jaoks. Meie tarneahela näol on tegemist avatud süsteemiga, mis tähendab, et peamised komponendid on pärit erinevatest kanalitest, allikatest ja riikidest. Need meetmed hoiavad meie ettevõtet töös hoolimata katsumustest, millega hetkel silmitsi seisame.

Huaweid rünnates tekitavad Ameerika Ühendriigid märkimisväärset kahju iseendale. Ainuüksi Huawei vastu suunatud meetmed kahjustavad tõsiselt USA ettevõtteid, kes müüsid eelmisel aastal Huaweile üle 10 miljardi dollari eest kaupu ja teenuseid. Huawei lisamine musta nimekirja võib niisuguse äri hävitada. Sellest tulenev tulude vähenemine võib omakorda sundida USA ettevõtteid vähendama teadus- ja arendustegevusele tehtavaid kulutusi, seades ohtu nende innovatsioonivõime.

Trumpi valitsuse tegevused ähvardavad lisaks lõhestada digitehnoloogiad eraldi harudeks või üksusteks. Jagatud maailmas võivad vastuolulised või kokkusobimatud standardid takistada ettevõtetel kasutada digitaalset tehnoloogiat globaalsel tasandil, taandades nad piirkondlike ettevõtete staatusesse. Turgudel, kus tehnoloogiajuhid on poliitilistel põhjustel kõrvale jäetud, väheneb konkurents, suurendades kulusid ja sundides ettevõtteid oma investeeringuid kärpima. Sellistel turgudel on innovatsioon üldiselt madalam ning äriühingud toodavad kehvemaid tooteid, küsides samal ajal nende eest kõrgemat hinda.

Kõige murettekitavam on aga asjaolu, et USA Huawei vastu suunatud rünnakud kahjustavad tõsiselt üleilmset kaubandussüsteemi.

Viimase 70 aasta jooksul on vabakaubandus ja avatud turud aidanud luua jõukust ja taganud suhtelise rahu. Ometi tundub, justkui usuks praegune USA valitsus, et rahvusvahelist kaubandust peaksid kontrollima pigem valitsuste määrused kui turujõud.

Washingtoni sõnul ajendas neid tegutsema asjaolu, et Hiina tehnoloogiaettevõtted ähvardasid USA julgeolekut või välispoliitilisi huve. Kuid ettevõtete kandmine musta nimekirja kommunikatsioonivõrkude kaitsmise eesmärgil on naiivne. Üleilmsete tarneahelate olemasolu tähendab, et kuritahtlike kavatsuste ja vastavate oskustega isikud võivad ohustada mis tahes ettevõtte või riigi seadmeid.

Digitaalsete võrkude turvaliseks muutmine eeldab kooskõlastatud tegutsemist rahvusvahelisel tasandil – midagi, mida Trumpi valitsus ei ole seni veel saavutanud.

USA valitsuse meetmed põhjustavad telekommunikatsiooni- ja tehnoloogiatööstusele lühiajalisi hädasid. Siiski ei usu ma, et digitaalne maailm jaguneb selle tulemusel kaheks. Ülalt-alla keeld tühistatakse lõpuks alt ülespoole suunatud jõuga, milleks on Ameerika äriringkondade tahe. Tööstusrühmitused astuvad juba praegu Huawei keelu vastu üles ja ettevõtted soovivad saada sellest vabastust. Mida rohkem USA ettevõtteid sellest otsusest kaotab, seda tugevamaks muutub vastupanu. Nagu New York Times teisipäeval teatas, on osad ettevõtted juba osutanud lünkadele seadusandluses.

Väljaspool USAd kahjustab keeld veelgi enam Ameerika pikaajalist usaldusväärsust globaalse liidrina. Trumpi vasturääkivad märkused on hägustanud piiri poliitika ja riikliku julgeoleku vahel ning teised riigid ei riski tehnoloogias mahajäänuteks muutumisega pelgalt Ameerika eeskuju järgimiseks. Seepärast on mõni riik, sealhulgas Ühendkuningriik, võtnud kasutusele küberjulgeoleku mudeli, mis põhineb Huawei tehnoloogia sõltumatul kontrollimisel. See on võimaldanud Ühendkuningriigil olla üks esimestest, kes võttis kasutusele 5G-võrgu.

Ajalugu näitab, et katsed takistada avatud turgude ja vabakaubanduse toimimist tekitavad nõrgemaid ning haavatavamaid majandusi. Samamoodi halvasid eelnevaid traadita side põlvkondi (2G, 3G ja 4G) vastuolulised tehnilised standardid, muutes tehnoloogia kallimaks ning takistades selle kasutamist kõigil turgudel.

Vastupidiselt eeltoodule loob 5G universaalse standardi, mis on tehnoloogilise arengu ja turunõudluse loomulik tulemus. Osad poliitikud, kes oma võimu üle hindavad, võivad teha katseid püstitada müüre koostöö, avatuse ja arengu takistamiseks. Lõppkokkuvõttes saavad nad aga teada, et need müürid võib põrmustada sama kiiresti, kui need ehitati.

Copy
Tagasi üles