Pildid ja video: Filipiinide endise esileedi 90. juubelil sai üle 200 inimese toidumürgistuse

Inna-Katrin Hein
Copy

Selle nädala kolmapäeval, 3. juulil tähistati Filipiinidel Pasigis endise esileedi Imelda Marcose 90. juubelit, mis lõppes rohkem kui 200 inimese jaoks toidumürgistusega.

Juubelipidustusel oli kokku 2000 inimest, kellest enamik ei söönud Filipiinide rahvusrooga adobot, mis on sea- ja kanaliharoog vürtsika kastme ja keedetud munadega, teatab msn.com.

Kuid üle 200 inimese sõid seda rooga, neil tekkis iiveldus, palavik, kõhuvalu, oksendamine ja pearinglus.

Filipiinide endise esileedi Imelda Marcose 90. juubelil sai 261 inimest toidumürgistuse
Filipiinide endise esileedi Imelda Marcose 90. juubelil sai 261 inimest toidumürgistuse Foto: Zumapress.com/EPA/Reuters/Scanpix

Peo korraldajad kutsusid Pasigis Ynaresi spordikompleksis toimunud sündmusele kiirabibrigaadid, et nad haigestunuid aitaks.

Imelda Marcose tütar, senaator Imee Marcos vabandas, et selline asi juhtus ja ta kinnitas, et nende pere tasub mürgistuse saanute haiglakulud.

«Kõikide kannatanute eest hoolitsetakse ja ma loodan, et meil kõigil õnnestub elada 90-aastaseks nagu minu emal,» sõnas tütar.

Filipiinide endise esileedi Imelda Marcose 90. juubelil sai 261 inimest toidumürgistuse. Keskel punases kleidis on Imelda Marcos
Filipiinide endise esileedi Imelda Marcose 90. juubelil sai 261 inimest toidumürgistuse. Keskel punases kleidis on Imelda Marcos Foto: Zumapress.com/EPA/Reuters/Scanpix

Imelda Marcose poeg Ferdinand Marcos Jr sõnas meediale, et nad uurivad, kuidas sai toit saastuda. Neile on abiks toidumürgistuse eksperdid ja toidutehnoloogid ning peole toidu valmistanud firma.  Järele jäänud toit saadeti laborisse uurimiseks.

Filipiinide eriolukordade ameti tegevjuht Bryant Wong kinnitas, et Imelda Marcose juubelil sai 261 inimest toidumürgistuse.

Filipiinide endise esileedi Imelda Marcose 90. juubelil sai 261 inimest toidumürgistuse
Filipiinide endise esileedi Imelda Marcose 90. juubelil sai 261 inimest toidumürgistuse Foto: Zumapress.com/EPA/Reuters/Scanpix

Ferdinand Marcos oli 1965  - 1986 Filipiinide president, kes tõugati võimult ja ta läks koos perega USAsse Hawaiile eksiili.

Marcos suri 28. septembril 1989 Hawaiil.

Ferdinand Marcos 1986
Ferdinand Marcos 1986 Foto: ROMEO GACAD / AFP/Scanpix

Marcos võitis nii 1965 kui 1969 demokraatlikud valimised, kuid 1972 kehtestas ta sõjaväelise diktatuuri, kuna tema arvates ähvardas riiki kommunistlik mäss ja vasakpoolse riigikorra kehtestamine.

Pärast Marcoste põgenemist leiti presidendipaleest palju vara, mille esipere oli soetanud riigi raha eest. Imelda Marcos läks ajalukku sellega, et temast jäi paleesse maha mitutuhat paari kingi, osadel andmetel ulatus ta kingade arv kümnete tuhandeteni.

2004 teatas korruptsioonivastanne organisatsioon Transparency International, et Ferdinand Marcos oli üks korrumpeerunumaid riigijuhte. Nende andmetel pistis Marcos oma võimu ajal taskusse 10 miljardit dollarit riigi raha.

Imelda Marcos ja lapsed tulid Filipiinidele tagasi 1991. Nad läksid poliitikasse, saades kodumaal taas mõjuvõimsaks.

Imelda Marcos sündis 2. juulil 1929 Filipiinidel Manilas.

Filipiinide endine esileedi Imelda Marcos oma 90. juubelil
Filipiinide endine esileedi Imelda Marcos oma 90. juubelil Foto: Zumapress.com/EPA/Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles