Weber ründas pärast EL-i kokkulepet «Macroni-Orbáni telge»

Copy
Manfred Weber.
Manfred Weber. Foto: EPA/Scanpix

Saksa poliitik Manfred Weber kritiseeris täna teravalt Prantsuse presidenti Emmanuel Macroni ja Ungari peaministrit Viktor Orbánit nende «tagatoasobingu» pärast, mis kustutas tema lootused Euroopa Komisjoni juhtida. 

Baieri liidumaalt pärit Euroopa Parlamendi liikmel ei õnnestunud kolm päev väldanud ülemkogul Euroopa Liidu liidrite toetust võita. Jean-Claude Junckeri mantlipärijaks nimetati hoopis Saksa kaitseminister Ursula von der Leyen. 

Tehing jahmatas Euroopa Parlamendi liikmeid, kes soovisid EL-i tippametites näha mais valitus parlamendi suurimate fraktsioonide esikandidaate. 

«Toimusid tagatoavestlused ja öised istungid, kus Macroni ja Orbáni telg peale jäi ning esikandidaadi põhimõte lammutati,» lausus Weber päevalehele Bild. 

«Olid mõjukad jõud, kes ei tunnistanud valimistulemusi,» ütles parlamendi suurima, konservatiivse Euroopa Rahvapartei (EPP) esikandidaat. 

«See ei ole Euroopa, mida mina ette kujutan,» sõnas Weber, väites, et Macroni koostöö Orbániga jättis maha kaose.  

Ta ütles, et kuigi Macron valimiskampaania ajal ründas Ungari parempopulistlikku liidrit, «hakkasid nad ühtäkki koostööd tegema, kahjustades demokraatlikku Euroopat». 

Macron oli pikka aega kõigile selgeks teinud, et peab Weberit selle töö jaoks liiga kogenematuks.

Weber nimetas seda absurdiks, lisades et «kvalifikatsiooni üle peavad otsustama hääletajad, mitte keegi teine».  

Von der Leyen tegi täna oma esimese visiidi Brüsselisse, et kohtuda Junckeriga ning, nagu ta Twitteris kirjutas, tarka nõu saada. 

Euroopa Komisjoni presidendiks saamiseks on tal siiski vaja võita ka äärmiselt killustunud Euroopa Parlamendi toetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles