Tabamuse saanud Liibüa pagulaskeskuse migrante sunniti tööle relvatöökojas (1)

Copy
Migrandid Tajoura kinnipidamiskeskuse õuel.
Migrandid Tajoura kinnipidamiskeskuse õuel. Foto: AFP / Scanpix

Õhurünnakust Tripoli lähistel asuvale pagulaste kinnipidamiskeskusele eluga pääsenud migrandid rääkisid, et kohalikud võitlejad sundisid nad relvatöökojas tööle.

Kaks migranti rääkis eile uudisteagentuurile Associated Press, et nad pidid kuude kaupa päeval ja ööl sadu Aafrika pagulasi majutava Tajoura kinnipidamisekeskuse relvatöökojas töötama.

Ligi kaks aastat Tajouras viibinud noor migrant ütles, et neil tuli õhutõrjerelvi puhastada. «Ma nägin ka suurt hulka rakette ja mürske,» lisas ta.

Liibüa kodusõja vastaspooled süüdistavad vähemalt 44 migrandi elu nõudnud õhurünnakus üksteist.

Abiorganisatsioonide sõnul ei ole veel nüüdki plaani keskuse evakueerimiseks.

Otsus Tajoura keskuses relvi hoidma hakata võis teha sellest sõjapealik Khalifa Haftari isehakanud Liibüa Rahvusarmee (LNA) sihtmärgi sõjas arvukate relvarühmitustega, mis toetavad nõrka, kuid rahvusvaheliselt tunnustatud Tripoli valitsust.

Tripoli valitsus süüdistab kolmapäeval enne koitu tehtud rünnakus LNA-d ja seda toetavaid välisriike.

Haftar, kelle vägede käes on suur osa Ida- ja Lõuna-Liibüast, on saanud abi Egiptuselt, Araabia Ühendemiraatidelt, Saudi Araabialt ja Venemaalt.

ÜRO ja abiorganisatsioonid peavad osalt süüdlaseks ka Euroopa Liidu poliitikat takistada koostöös Liibüa võitlejatega migrante üle Vahemere Europopasse suundumast.

Liibüa kinnipidamiskeskustes hoitakse umbkaudu 6000 migranti, kes on tulnud peamiselt teistest Aafrika riikidest ning EL-i rahastatud rannavalvele vahele jäänud. Tajouras elavad sajad migrandid mitmes angaaris kohe relvahoidla kõrval.

Tabamuse saanud keskuses peetakse jätkuvalt kinni umbes 300 migranti, teatas Rahvusvaheline Rändeorganisatsioon (IOM).

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles