Tarbijahinnad kasvasid juunis aastaga 2,4 protsenti

BNS
Copy
Tankla
Tankla Foto: Peeter Langovits

Tarbijahinnaindeks tõusis tänavu juunis võrreldes eelmise aasta juuniga 2,4 protsenti, hinnaindeksi muutust mõjutasid seejuures enim toit ja transport.

Võrreldes tänavuse aasta maikuuga kasvas tarbijahinnaindeks aga 0,2 protsenti, teatas statistikaamet.

Kaubad kallinesid 2018. aasta juuniga võrreldes 1,8 protsenti ja teenused 3,5 protsenti. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta juuniga võrreldes tõusnud 0,8 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 2,9 protsenti.

Eelmise aasta juuniga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim toit ja mittealkohoolsed joogid, mis andsid kogutõusust ligi 30 protsenti. Kolmveerandi sellest andis 26 protsenti kallinenud köögivili.

Suuremat mõju indeksi muutusele avaldasid veel aastataguse ajaga võrreldes 29,4 protsenti kallinenud puhkusereisid ning eluase – tahkekütus oli kallinenud 14,6 protsenti, torugaas 11,3 protsenti ja üürid 7,3 protsenti. 

Võrreldes eelmise aasta juuniga oli bensiin 1 protsendi võrra odavam, aga diislikütus 0,5 protsenti kallim. Toidukaupadest on sama ajaga enim kallinenud kartul 66 protsenti, värske köögivili 32 protsenti ja riis 12 protsenti, odavnes aga värske kala 12 protsenti.

Maiga võrreldes mõjutas juunis tarbijahinnaindeksit kõige rohkem transport ­– bensiin odavnes 3,2 protsenti ja diislikütus 2,6 protsenti. Suuremat mõju indeksi muutusele avaldas veel puhkusereiside 13,9-protsendiline ja majutusteenuste 12,5-protsendiline hinnatõus ning värske puuvilja 6,5-protsendiline kallinemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles