Ukraina eriteenistused nabisid kinni Donetski vägede õhutõrjekomandöri (12)

BNS
Copy
Isehakanud Donetski vabariigi lipp.
Isehakanud Donetski vabariigi lipp. Foto: TASS/Scanpix

Ukraina eriteenistused võtsid juuni lõpus isehakanud Donetski vabariigi territooriumil kinni Snižne linna endise õhutõrjeülema Vladimir Tsemahhi ja toimetasid ta Kiievisse, vahendas BBC.

Ukraina jõuametkondadele võis ta huvi pakkuda seetõttu, et selle linna lähedal tulistati 17. juulil 2014 alla Malaisia reisilennuk Boeing. 

Tsemahhi kinnipidamist kinnitasid BBC venekeelsele teenistusele tema Kiievi advokaat ja tütar, kes elab Donetski oblastis.  

Endine isehakanud vabariigi sõjaväelane võeti kinni tema korteris Snižnes 27. juunil ning toimetati seni teadmata viisil Ukraina relvajõudude kontrollitavale alale. 

Ukraina konstitutsioonipäeval, 28. juunil toodi ta Kiievisse ja 29. juunil otsustas pealinna Ševtšenko rajooni kohus ta kaheks kuuks vahi alla võtta. 

Tsemahhile esitati süüdistus terrorirühma või -organisatsiooni loomises. Süüdimõistmise korral ähvardab teda kaheksa kuni 15 aastat vangistust. 

Tema advokaat Roman Gontarev keeldus kohtuasja muid üksikasju arutamast, lisades vaid, et otsuse edasikaebamise kuupäeva ei ole veel määratud. 

Tsemahhi tütre Maria sõnul avastas tema kadumise esimesena abikaasa, kes leidis korteris vere ja võitluse jälgi. 28. juunil aga saadi tema advokaadilt Kiievist kiri.

Tütar ütles BBC-le, et seostab tema kinnipidamist asjaoluga, et ta oli 2014. aastal Snežnoje õhutõrje ülem. Samas asus ta tütre sõnul õhutõrjet juhtima alles oktoobris ning oli lennuki allatulistamise hetkel reasõjaväelane. Ukraina eriteenistused seda ei olevat teadnud.

Donetski allikate sõnu ei korraldanud operatsiooni Ukraina julgeolekuteenistus, vaid relvajõudude erioperatsioonide üksus. Ukraina eriteenustused ei ole Tsemahhi kinnivõtmist kommenteerinud. 

Snižne asub 20 kilomeetri kaugusel Venemaa piirist, lähima punktini kontrolljoonel Ukrainaga on 45 kilomeetrit, lähima kontrollpunktini aga 80 kilomeetrit. 

Operatsioon viidi läbi nädal pärast seda, kui rahvusvaheline uurimisrühm avaldas esmakordselt nende nelja inimese nimed, keda kahtlustatakse seotuses Boeingu allatulistamisega. Need olid Vene kodanikud -- isehakanud Donetski rahvavabariigi endine kaitseminister Igor Strelkov (Girkin), Vene sõjaväeluure eruohvitser Sergei Dubinskit ja Vene dessantvägede erus alampolkovnik Oleg Pulatov ning Ukraina kodanik Leonid Hartšenko.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles