Peipsi ääres ja peal läheb uuel nädal lahti suur festival (1)

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
Peipsi järvefestivalil saab sarnaselt möödunud aastaga ka Lodjaga sõita.
Peipsi järvefestivalil saab sarnaselt möödunud aastaga ka Lodjaga sõita. Foto: Artur Laugamets / Tartu Postimees

Sadamast sadamasse rändav Peipsi järvefestival algab esmaspäeval, mil korraldajad viivad Vasknarva kloostrisse küünlad. Pärast seda algab tants ja trall Vasknarva ordulinnuse varemete juures. 

Igas sadamas saavad inimesed osaleda jalgrattamatkal, kus kahe tunni jooksul sõidetakse asula läbi ning giid tutvustab olulisi kohti ja sündmusi. Vasknarvas saab osa võtta ekskursioonist Pühtitsa kloostri Eelija erakla juurde.

Romantika Peipsil

Teisipäeval jõuab festival Vasknarvast Rannapungerjasse. Lodi Jõmmu saabub samuti koos Peipsi järvefestivaliga Rannapungerjale ja teeb seal purjeretki Peipsile. Looduslodja retk viib sõitjad rändama puust kaubapurjekaga mööda iidseid kaubateid.

Mustvee sadamas saavad külalised osa võtta Peipsi folgilt.
Mustvee sadamas saavad külalised osa võtta Peipsi folgilt. Foto: Peipsi järvefestival

Igas sadamas ootavad külalisi ka õpitoad, nii saab Rannapungerja sadamas osa võtta lodjamudelite meisterdamisest, lapsed saavad õppida esmaabi ja osaleda õngeõppes. Kui Vasknarvas lõpetab õhtu Svjata Vatra, siis Rannapungerjas paneb i-le täpi Alen Veziko kontsert.

Peipsi järvefestivali peakorraldaja Kadi Ploomi sõnul on lisaks jalgrattamatkale teine muudatus see, et õpitoad on päev läbi – need algavad kell 17 ja lõpevad kell 22. 

Tervitavad folk ja sibulapirukad

Edasi rändab järvefestival Jõgevamaale ning pidama jäädakse Mustvee sadamasse. Ainult Mustvees saavad külalised osa võtta Peipsi folgist. «Peipsi folgil on väga tihe programm ja soovitan kõigil sellest osa võtta,» sõnas Ploom. Ka Mustvees saab osaleda jalgrattamatkal. Esineb Marko Matvere. Lodi Jõmmu teeb pärast Peipsi järvefestivali õhtuse kontserdi lõppu romantilise loojanguretke järvele, väljasõit on kell 22. Retk kestab poolteist tundi.

Neljapäeval jõuab korraldusmeeskond koos laadalistega Tartumaale. Varnjas saab osa võtta sibulapirukate valmistamise õpitoast. Varnjat ja Kolkjat saab õppida tundma jalgrattamatkal või lodjaretkel. Jõmmu võtab reisijad pardale Varnja kalasadamas, mis valdava osa aastast on kalalaevade päralt. Sobiva ilmaga heisatakse ka hiiglaslik puri ja külalised saavad imetleda Euroopa üht suurimat järve ning ühte uhkeimat vanausuliste tänavküla – Varnja panoraami.

Reedel on järvefestival Emajõe-Suursoos, kus esineb ka segarahvatantsurühm Tantsumõmmid, õhtul esineb ansambel Antsud. Peipsile viib lodi Jõmmu pärast kontserti. Järvefestival jätkub ka laupäeval Mehikoormas ja pühapäeval Räpinas.

Õpitubade valik sadamates, kell 17–22

  • Lodjamudelite meisterdamise õpituba 
  • Esmaabi õpituba
  • Peipsi kalatoitude õpituba
  • Vee ohutuse õpituba – paadiga sõit (seitse last korraga)
  • Tartu loodusmaja õpituba «KALAELU»
  • Õngeõpe lastele – Lõuna-Eesti kalastajate klubi 
  • Kohaliku toidu, toodete ja käsitöö laat
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles