Stoltenberg: raketikriisile Venemaaga lahendust ei paista (2)

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: Xinhua / Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg hoiatas täna, et külma sõja olulise relvaleppe päästmise väljavaated kahanevad iga päevaga, sest kõnelused Venemaaga ei ole andnud tulemusi.

«Me ei ole näinud Venemaa poolt ühtki märki soovist hakata INF-lepet taas täitma,» ütles Stoltenberg Brüsselis NATO-Vene nõukogu kohtumise järel.

«Venemaa jätkuvad rikkumised» on ainus, mis lepet ohustab, lisas ta.

Nii Venemaa kui USA on peatanud 1987. aastal allkirjastatud keskmaa tuumarelvastuse (INF) lepingu täitmise, süüdistades teineteist terve tuumalõhkepeadega rakettide klassi keelustanud kokkuleppe rikkumises. 

Washington lahkub leppest lõplikult 2. augustil, kui Venemaa ei hävita vastuolulist uut raketisüsteemi, mis USA ja NATO sõnul rikub lepet.

NATO pidas kõrgete Vene ametnikega kõnelusi leppe päästmiseks, ehkki nädala eest leppisid alliansi kaitseministrid juba kokku vastumeetmete paketis, juhuks kui Moskva tähtaega eirab.

Stoltenberg ütles reedel, et leppe päästmiseks on veel aega, kui otsustada selle põhjal, millise kiirusega suutis Nõukogude Liit INF-i allkirjastamise järel keskmaarakettidest lahti saada.

«1987. aastal suutis Venemaa hävitada keskmaa tiibraketid mõne nädalaga,» tõdes ta.

INF-lepinguga on keelatud maapealsed raketid laskeulatusega 500-5500 kilomeetrit. Lepingut peeti ülemaailmse relvastuskontrolli nurgakiviks ja selle hülgamine on pannud riike muretsema tuumalõhkepeade arvu piirava START-leppe tuleviku pärast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles