Hiina vormib uiguuri lastest juurteta musterkodanikke

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
29-aastane uiguur Meripet hoidmas käes fotot oma lastest. Naine saabus Türgisse 2017. aasta veebruaris külla oma haigele isale, jättes Hiinasse oma neli last: kaheksa-aastase Abdurahmani, kuueaastase Adile, nelja-aastase Muhemmedi ja kolmeaastase Abdulla. Türgis viibides kuulis ta, et uiguuridelt võetakse ära passe ja välismaal käinud inimesi viiakse koju naasmise järel ümberõppelaagritesse. Nii otsustaski ta jääda Türki, kus sündis ka tema viies laps Abduweli. Nelja vanemat last pole Meripet alates sellest näinud ning ta on kuulnud, et nad on viidud internaatlasteaeda Hotanis.
29-aastane uiguur Meripet hoidmas käes fotot oma lastest. Naine saabus Türgisse 2017. aasta veebruaris külla oma haigele isale, jättes Hiinasse oma neli last: kaheksa-aastase Abdurahmani, kuueaastase Adile, nelja-aastase Muhemmedi ja kolmeaastase Abdulla. Türgis viibides kuulis ta, et uiguuridelt võetakse ära passe ja välismaal käinud inimesi viiakse koju naasmise järel ümberõppelaagritesse. Nii otsustaski ta jääda Türki, kus sündis ka tema viies laps Abduweli. Nelja vanemat last pole Meripet alates sellest näinud ning ta on kuulnud, et nad on viidud internaatlasteaeda Hotanis. Foto: Dake Kang/Ap/Scanpix

«Ma ei tea, kes nende järele vaatab,» jutustab Hiina Xinjiang provintsist pärit uiguuri naine Istanbulis, näidates pilti oma kolmest kodumaale jäänud tütrest, «meil pole mitte mingisugust kontakti.» Teine ema hoiab käes fotot oma kolmest pojast ja ühest tütrest ning pühib pisaraid: «Ma kuulsin, et nad on viidud lastekodusse.»

Hiina võimud on juba saatnud sadu tuhandeid täiskasvanud moslemitest uiguure nn ümberõppelaagritesse, kuid nüüd on hoogustunud ka kampaania eraldada moslemilapsed nende vanematest, usust ja keelest ning suunata internaatkoolidesse ja -lasteaedadesse, selgub BBC uurimistööst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles