Kreeka peaminister teeb viimaseid pingutusi valimiskaotuse vältimiseks

Copy
Kreeka peaminister Aléxis Tsípras.
Kreeka peaminister Aléxis Tsípras. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Kreeka peaminister Aléxis Tsípras hoiatas eile, et riiki ähvardab naasmine kasinusperioodi «mustadesse päevadesse», kui tema erakond pühapäeval ennetähtaegsed valimised kaotab.

Viimased arvamusküsitlused on andnud selgel võidu opositsioonilistele konservatiividele, kuid peaminister püüab valijaid veenda viimasel hetkel ümber mõtlema.

«Kreeka rahvas ei pea mitte üksnes valima, vaid hoidma ära toodud ohvrite varastamise, suure kuriteo tulevaste põlvede vastu,» ütles Tsípras eile Ateena kesklinnas Syntagma väljakul kihutuskoosolekul.

«Ärge laske neil võtta ära teie unistusi, teie elu, teie väärikust.»

Arvamsküsitlused ennustavad homsetel valimistel absoluutset enamust konservatiivsele Uue Demokraatia parteile, mida juhib endine pankur ning Kreeka juhtiva poliitikutedünastia võsu Kyriakos Mitsotákis.

Kolme aasta eest erakonna juhtimise üle võtnud 51-aastane Mitsotákis lubab kreeklastele majanduskasvu, välisinvesteeringute ning maksukärbete tulemusena paremaid töökohti.

Viimaste küsitlustulemuste põhjal on Uus Demokraatia Tsíprase vasakpoolsest Syrizast 9-11 protsendipunkti ees.

Syriza poolehoidjad ütlevad, et Tsíprase valimisvõiduga 2015. aastal murti välja Kreeka traditsioonilisest peredünastiapõhisest poliitikast.

Endise peaministri poeg Mitsotákis kuulus kriisivalitsusse, mis tõstis 2012.-14. aastal rahvusvaheliste võlausaldajate nõudel makse ja kärpis pensione.

Nii küsiski Tsípras eile rahvalt, kas nad tahavad «anda rooli taas nende kätte, kes meid kuristikku juhtisid».

Ebapopulaarsetele kasinusmeetmetele lõppu lubanud Tsípras oli mõni kuu pärast peaministriks saamist ka ise sunnitud allkirjastama päästepaketi euroalas püsimiseks.

Tal on küll õnnestunud tööpuudust vähendada, majandust kasvu suunas viia ning kõige vaesemaid toetada, kuid kõik see on tulnud keskklassi kõrgemate maksude arvelt.

Piirialade valijad on valitsuse peale vihased ka Põhja-Makedoonia nimekokkuleppe ning kümnete tuhandete Aasia ja Aafrika põgenike pärast, kelle asüülitaotluste läbivaatamine venib.

Tsípras kulutas juunis välja ennetähtaegsed valimised, sest oli kaotanud kahe nädala jooksul nii Euroopa Parlamendi kui kohalikud valimised.

Viimaste arvamusküsitluste põhjal peaks Uus Demokraatia saama 300-kohalises parlamendis 151-165 kohta, Syriza senine 144-kohaline esindatus peaks kahanema 70-82 kohani.

Syrizalt tõmbab hääli ära ka kasinusvastane liikumine MeRA25, mida juhib endine Tsíprase rahandusminister Giánis Varoufákis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles