Endine teivashüppetäht Sergei Bubka vahetas hääle dollarite vastu?

Toimetas Indrek Raudkivi
Copy
Sergei Bubka oli juba Rio olümpial murelik. Kas ta nägi võimalikke süüdistusi ette?
Sergei Bubka oli juba Rio olümpial murelik. Kas ta nägi võimalikke süüdistusi ette? Foto: imago sportfotodienst / imago/PanoramiC/Scanpix

Rahvusvahelise olümpiakomitee juhatuse liikmele Sergei Bubkale on esitatud süüdistus korruptsioonis. Endine Rio de Janeiro osariigi kuberner Sergio Cabral ütles, et ta maksis kaks miljonit dollarit, et 2016. aasta mängud toimuksid Brasiilias.

Cabral rääkis Brasiilia kohtus, et ta tasus läbi vahendajate 1,5 miljonit USA dollarit altkäemaksu endisele Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (IAAF) presidendile Lamine Diackile, et kindlustada vähemalt kuus häält 2016. aasta olümpialinna valimistel ja tuua maailma suurim spordisündmus esimest korda Lõuna-Ameerikasse. Raha eest olid teiste seas oma hääle müünud teivashüppe olümpiavõitja Sergei Bubka ning venelane, samuti olümpiamängude kuldmedali omanik Aleksander Popov.

Cabral kannab vanglas 14-aastast karistust korruptsiooni eest. Endine kuberner ütles, et veel 500 000 dollarit pidi ta hiljem maksma Diacki pojale Papa Massata Diackile enne ROKi 2009. aasta istungit Kopenhagenis,  et saada veel kolm häält juurde. ROK langetaski 2009. aastal Taani pealinnas otsuse 2016. aasta olümpiamängude korraldamise kohta Rio de Janeiros. Valimistel jäi teiseks Chicago ja kolmandaks Madrid.

«Eitan täielikult kõiki endise Rio osariigi kuberneri süüdistusi. Korruptsioonis süüdi mõistetud ja  vanglas oleva inimese valelikke ütlusi ei saa võtta tõe pähe,» rääkis Bubka, kes on Ukraina olümpiakomitee president ja IAAFi viitsepresident.

«Härra Diack pole minuga kunagi olümpialinna valimise küsimuses kontakteerunud. Minu advokaadid võtavad Diackiga ühendust ja paluvad selgitust Cabrali poolt esitatud süüdistuste kohta. Cabral väidab eksklikult nagu oleks Diack raha eest saanud ka minu hääle,» ütles Bubka eile.

55-aastane Bubka, mitmekordne teivashüppe maailmarekordi omanik lisas, et kohustab oma advokaate kasutama kõiki legaalseid võimalusi, et ta nimi taas puhtaks saaks.

Popov, kes on ROKi auliige, kinnitas, et tema ei hääletanud isegi mängude Rios toimumise poolt.

«Ma ei tea mingitest läbirääkimistest midagi, inimestest kellega ma olevat kontaktis olnud, pole ma midagi kuulnud,» rääkis endine ujuja. Ka 47-aastane Popov lubas advokaadid appi võtta.

Bubka ja Popov on viimased nimed üha laienevas ROKi korruptsiooniskandaalis. Varem on seoses Rio hääletusega süüdistuse saanud näiteks endine Namiibia sprinter Frankie Fredericks, kes kuulus samuti ROKi juhatusse.

Suurvõistluste korraldusõiguse ostmine-müümine on viimasel ajal sageli päevakorras. Hiljuti andis ütlusi seoses jalgpalli MMi korraldusõiguse müümisega Katarile endine UEFA president Michel Platini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles