Põhja-Korea süüdistab vabastatud austraalia tudengit luuramises

Copy
Austraalia tudeng Alek Sigley naeratamas Pekingi lennujaamas neljapäeval pärast Põhja-Koreast lahkumist.
Austraalia tudeng Alek Sigley naeratamas Pekingi lennujaamas neljapäeval pärast Põhja-Koreast lahkumist. Foto: Emily Wang / AP / Scanpix

Austraalia tudeng, keda nädal aega Pyongyangis kinni peeti, levitas Põhja-Korea vastast propagandat ja luuras, edastades Põhja-Koreasse kriitiliselt suhtuvatele riikidele fotosid ja muud materjali, teatas riiklik uudisteagentuur KCNA täna.

Agentuur lisas, et 29-aastane Alek Sigley saadeti riigist välja, kui ta oli Põhja-Korea suveräänsust rikkuva tegevuse eest vabandust palunud.

Sigley «tunnistas ausalt, et meie siseinfo kogumise ja selle teistega jagamisega ta luuras ning ta palus meie suveräänsuse rikkumise eest meilt korduvalt andestust», kirjutas KCNA.

Agentuuri andmeil peeti Sigley, üks vähestest Põhja-Koreas õppivatest ja elavatest lääneriigi kodanikest, peeti kinni 25. juunil Põhja-Korea vastase propaganda veebis levitamise eest. Kanalite seas oli portaal NK News.

«Sigley edastas DPRK (Põhja-Korea) vastaste uudistekanalite nagu NK News palvel mitu korda infot, mida ta kogus igasse Pyongyangi nurka reisides, kasutades ära oma rahvusvahelise tudengi staatust,» lisas KCNA.

Edastatud info seas olid fotod ja analüüsid.

«DPRK valitsus näitas üles humanitaarset kannatlikkust ning saatis ta meie pinnalt välja 4. juulil.»

Sigley jõudis neljapäeval Sydneysse tagasi ja kinnitas ajakirjanikele, et temaga on kõik korras. Põhja-Koreas juhtunust ei soovinud ta rääkida.

Ta oli õppinud Pyongyangi ülikoolis ja teinud Põhja-Korea pealinnas ekskursioone, enne kui perekond ja sõbrad temaga sotsiaalmeedias ühenduse kaotasid.

Korea keelt soravalt rääkiv Sigley haldas ka mitut sotsiaalmeediaportaali, kus tavaliselt kajastati apoliitiliselt maailma ühe saladuslikuma riigi elu.

Tema blogipostitused keskendusid Pyongyangi igapäevaelule. Muu hulgas rääkis ta linna söögikohtadest ja Põhja-Korea mobiilirakendustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles