Vene raketi Sarmat viimane katsetusjärk algab 2020. aasta lõpupoole

Copy
Venemaa uus mandritevaheline rakett Sarmat.
Venemaa uus mandritevaheline rakett Sarmat. Foto: AP / Scanpix

Vene mandritevahelise raketi Sarmat katsetuste viimane järk algab 2020. aasta lõpupoole, ütles Vene kosmoseagentuuri Roskosmos juht Dmitri Rogozin laupäeval pärast käimist Krasnojarskis.

Varasematel andmetel kavatsetakse Krasnojarski krai Užuri ja Orenburgi oblasti Dombarovski raketidiviisis vahetada maailma võimsaimad mandritevahelised šahtiraketid Vojevoda (NATO klassifikatsioonis SS-18 Saatan) raketiga MBR RS-28 Sarmat.

Rakett hakkab seni teadaolevalt kaaluma üle 200 tonni.

Kavatsuse taustal on muu hulgas keskmaa tuumajõudude leppe INF lagunemine. Nõukogude Liidu ja USA vahel 1987. aastal sõlmitud kahepoolne lepe keelab 500-5500-kilomeetrise tegevusraadiusega tiibrakettide, samuti raketi stardiseadeldiste ja tugivarustuse tootmise ja katsetamise.

Washington lahkub leppest lõplikult 2. augustil, kui Venemaa ei hävita vastuolulist uut raketisüsteemi, mis USA ja NATO sõnul rikub lepet. Venemaa on leppe täitmise juba peatanud.

Lehe New York Times sõnul uurivad NATO sõjalised ametnikud, kas allianss peaks leppe lagunemise kiiluvees uuendama oma raketitõrjevõimet.

Venemaa on aga pikalt öelnud, et NATO raketitõrjerajatised Rumeenias ning ehitusjärgus raketitõrjerajatised Poolas on oht Venemaa tuumaarsenalile.

Aprillis teatas Vene kindralstaap, et raketitõrjevahendite ülespanek Venemaa piiri lähedale annab USA-le võimaluse anda Venemaale ootamatu tuumaraketirünnak.

Kindralstaabi sõnul kavatseb Venemaa sellele vastata raketikompleksidega, mis suudavad vastase raketikilpi paremini läbistada. Komplekside seas on lisaks Jarsile ja Avangardile ka Sarmat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles