DJ-st afronaut hukkus motoõnnetuses ilmaruumi jõudmata

Copy
Mandla Maseko.
Mandla Maseko. Foto: AFP / Scanpix

Lõuna-aafriklane, kes oli võitnud võimaluse saada esimeseks kosmosesse lendavaks mustanahaliseks aafriklaseks, hukkus mootorrattaõnnetuses enne unistuse täitumist, teatas tema perekond. 

LAV õhujõude ohvitseriks õppinud ja aeg-ajalt DJ-ametit pidanud Mandla Masekole anti hüüdnimeks Afronaut ja Spaceboy pärast seda, kui ta jõudis ihaldatud sihile ning valiti 2013. aastal USA kosmosekadeemia konkursil 103-kilomeetri kõrgusele lennule ilmaruumi. 

Maseko hukkus motoõnnetuses laupäeval, vahendas kohalik ajakirjandus perekonna avaldust.

30-aastane lõuna-aafriklane edestas miljonit kandidaati 75 riigist ning osutus üheks 23 inimesest, kes valiti lendama tunnipikkusele suborbitaalsele lennule kosmoselaeval Lynx Mark II. 

Pretoria lähedal Soshanguve väikelinnas koolikoristaja ja tööriistameistri peres sündinud Masekost sai rahvuslik uhkus ning naabrid kiitsid teda kodukoha viimise eest «galaktikakaardile».

Ta veetis nädala Florida osariigi Kennedy kosmoseakadeemias, kus ta sooritas langevarjuhüppeid, harjutas õhulahingut ja vastupidamist gravitatsioonijõule. 

Seal ta kohtus ja tegi pilti koos USA astronaudi Buzz Aldriniga, teise Kuu pinnale astunud mehega pärast Neil Armstrongi 1969. aasta Apollo 11 kosmosemissiooni ajal. 

Maseko lend oli esialgu kavandatud 2015. aastaks, kuid mingit kindlat kava kosmoselennu osas ei oldud tema surma hetkeks 2015. aastal veel avalikustatud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles