Soomlaste kaubamajad Tallinnas: üks sügavas kahjumis, teine või sees (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Selline hakkab välja nägema Kristiine keskus pärast ulatuslikku renoveerimist.
Selline hakkab välja nägema Kristiine keskus pärast ulatuslikku renoveerimist. Foto: Citycon

Tallinna ühe suurema kaubanduskeskuse Kristiine keskuse omanikfirma sai läinud aastal 3,2 miljonit eurot kahjumit. Seevastu Rocca al Mare kaubanduskeskus tõi omanikule magusa kasumi.

See polnud Kristiinele esimene kahjumiaasta. Mäletatavasti teenis soomlaste Citycon gruppi kuuluv Kristiine Keskus OÜ 2017. aastal 1,8 miljonit eurot miinust.

Mõlemal aastal on tagasilöögi andnud kinnisvarainvesteeringute väärtuse alla hindamine. See tähendab, et kinnisvarafirmad vaatasid üle Kristiine keskuse rendilepingute väärtuse ja kinnisvara tootluse ning leidsid, et seda peaks alla tooma.

Eelkõige on põhjus selles, et Kristiine keskuses käivad praegu suured arendus- ja ehitustööd, mistõttu on osa üüripindadest sootuks tühjaks jäänud ja olemasolevad ei tooda piisavalt kasumit. Uuendatud keskus peaks valmima tänavu sügisel.

Põhjust muretsemiseks siiski pole, kuna Kristiine Keskusel on aastate jooksul kogunenud 58,2 miljonit eurot jaotamata kasumit, mille arvelt saab kahe viimase aasta kehvad majandustulemused katta.

Teine õde kasumis

Kristiine Keskuse omanikfirma Citycon Oy-le kuulub Eestis veel Rocca al Mare Kaubanduskeskus, mida opereeriv aktsiaselts näitas mullu suurepärast kasumit. Firma teenis 17,5 miljoni eurose käibe juures 16,7 miljonit eurot puhaskasumit.

Rocca al Mare Kaubanduskeskusel on kaubanduspinda 57 600 ruutmeetrit. Sarnaselt Kristiinega plaanib omanik ka Rocca keskust laiendada. Eesmärk on üürnike mitmekesistamine eesmärgiga suurendada meelelahutus- ja teenusasutuste osakaalu.

«Arendustegevuse käigus suurendatakse kaubanduspinda kuni 20 000 ruutmeetri võrra. Praegune keskuse-esine parkla asendatakse parkimismajaga ning lisaks on plaanis arendada keskuse juurde hotell, korterid, bürood ja koostöötamise keskus,» kirjutab juhatus majandusaasta aruandes. Kokku on kavandatud arendusega suurendada pinda maksimaalselt 88 000 ruutmeetrit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles