Iraan: USA püüab sanktsioonidega enda naftale turgu võita (1)

Copy
Iraani naftaminister Bijan Namdar Zanganeh.
Iraani naftaminister Bijan Namdar Zanganeh. Foto: AFP / Scanpix

Iraani naftaminister süüdistas Ühendriike sanktsioonide kasutamises, et põhjustada «šokki» globaalsel naftaturul ja võita turgu oma kildanaftale.

Washington lahkus mullu Iraani 2015. aasta tuumaleppest ja taaskehtestas Teheranile sanktsioonid.

«Ma arvan, et üks põhjuseid Iraani ja Venezuela vastaste sanktsioonide taga on turu avamine Ameerika naftamüügile,» ütles minister Bijan Namdar Zanganeh usutluses riigitelevisioonile.

«Nii suur naftatootmine vajab turgu ja seda ei saa kompenseerida tavaliste OPEC-i kärbetega, seega pidi Ameerika turgu šokeerima, et endale koht leida. Osa sanktsioone kehtestati, et ameeriklased saaksid jätkata kildanafta tootmist ja arendamist,» lisas ta.

Zanganeh ütles, et USA andmete järgi on kildanafta kasumlikkuse piiriks 40 dollarit toornafta barreli kohta.

Põhjamere brendi hind oli esmaspäeval 64 dollarit barreli kohta.

USA on tänu kildanafta buumile praegu maailma suurim naftatootja, edestades Venemaad ja Saudi Araabiat. 2021. aastal peaks riik saama ka nafta netoeksportijaks, selgub Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) hinnangust.

Valge Maja teatas aprillis, et Iraani sanktsioonide karmistamisel ei ole USA nafta suure pakkumise tõttu maailmaturul naftahindadele suurt mõju.

Naftakartell OPEC ja selle välispartnerid, nende seas Venemaa, pikendasid läinud nädalal üheksa kuu võrra tootmiskärbet, et toetada naftahinda keset suurt pakkumist ja nõrka nõudluse kasvu.

Iraanile, Venezuelale ja Liibüale tehti kärbetest erand.

Zanganeh nimetas läinud nädalal USA meetmeid «kõige rängemateks organiseeritud sanktsioonideks ajaloos» ja lubas jätkata naftamüüki läbi «ebatavaliste kanalite».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles