Kreeka uus peaminister valis ministreid ametisse

Copy
Kreeka uus peaminister Kyriakos Mitsotaki.
Kreeka uus peaminister Kyriakos Mitsotaki. Foto: Petros Giannakouris / AP/ Scanpix Baltics

Kreeka uus peaminister Kyriakos Mitsotaki valis ministreid, kellest vähemalt osa on ka varasemalt ministriametis töötanud, teatas kohalik meedia.

Valitsusse pääseb vaid viis naist.

Uueks rahandusministriks saab 45-aastane Christos Staikouras, kes peab hakkama korraldama Kreeka majandust. Suurbritannias õppinud Staikouras töötas enne seda aserahandusministrina.

Välisministriks nimetati 59-aastane Nikos Dendias, kes on varem olnud sisejulgeolekuminister. Kaitseministriks saab 53-aastane jurist Nikos Panagiotopoulos ja migratsiooniministriks 57-aastane sama ministeeriumi endine eestkõneleja Giorgos Koumoutsakos.

Arengu- ja investeeringuteministriks nimetati 46-aastane Adonis Georgiadis ja põllumajandusministriks 54-aastane Makis Voridis.

Naistest sai haridusministriks 38-aastane jurist Niki Kerameus.

Mitsotakise konservatiivne partei saavutas valimistel kindla võidu senise valitsusjuhi Alexis Tsiprase vasakpoolsete üle.

Valitsus vannutatakse ametisse teisipäeval ja esimene istung toimub juba kolmapäeval.

Kreeka majandus kahanes ligi kümme aastat kestnud finantskriisi ajal veerandi võrra, töötus ja vaesus kerkisid lakke. Kuigi riigi rahandus on paranemas ja majandus peaks kasvama sel aastal 2,2 protsenti, on riigivõlg umbes 181 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP). Eelmisel aastal oli summa 335 miljardit eurot.

Võlakoorem peaks kahanema tänavu 168 protsendile SKP-st, kuid see eeldab Tsiprase erakonna Syriza kehtestatud kasinusmeetmetest kinnipidamist. Mitsotakise erakonna sõnul aga pärsivad need meetmed majanduskasvu.

Eurogrupi juht manitses Kreeka uusi võime kohustustest kinni pidama

Eurogrupi juht Mario Centeno kutsus Kreeka uut valitsust üles reformidest ja endale võetud kohustustest kinni pidama.

Eurogrupi juht Mario Centeno.
Eurogrupi juht Mario Centeno. Foto: Aris Oikonomou / AFP/ Scanpix Baltisc

«Me peame endale võetud kohustustest kinni pidama, see on minu teada ainus viis usutavuse saavutamiseks,» ütles Centeno ajakirjanikele pärast Kreeka uue konservatiivist peaministri Kyriakos Mitsotakise ametisse vannutamist.

Mitsotakis lubas, et peab kinni kampaanialubadusest vähendada makse, meelitada riiki välisinvesteeringuid ja vähendada bürokraatiat. 

Kreeka majandus kahanes ligi kümme aastat kestnud finantskriisi ajal veerandi võrra, töötus ja vaesus kerkisid lakke. Kuigi riigi rahandus on paranemas ja majandus peaks kasvama sel aastal 2,2 protsenti, on riigivõlg umbes 181 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP). Eelmisel aastal oli summa 335 miljardit eurot.

Võlakoorem peaks kahanema tänavu 168 protsendile SKP-st, kuid see eeldab Tsiprase erakonna Syriza kehtestatud kasinusmeetmetest kinnipidamist. Mitsotakise erakonna sõnul aga pärsivad need meetmed majanduskasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles