Eurogrupi juht manitses Kreeka uusi võime kohustustest kinni pidama

Copy
Mario Centeno.
Mario Centeno. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA

Eurogrupi juht Mario Centeno kutsus esmaspäeval Kreeka uut valitsust üles reformidest ja endale võetud kohustustest kinni pidama.

«Me peame endale võetud kohustustest kinni pidama, see on minu teada ainus viis usutavuse saavutamiseks,» ütles Centeno ajakirjanikele pärast Kreeka uue konservatiivist peaministri Kyriakos Mitsotakise ametisse vannutamist.

Centeno pidas muu hulgas silmas eurotsooni laenuandjatega kokkulepitud kasinusmeetmeid avaliku sektori kulutustes.

Mitsotakis lubas, et peab kinni kampaanialubadusest vähendada makse, meelitada riiki välisinvesteeringuid ja vähendada bürokraatiat. 

Kreeka majandus kahanes ligi kümme aastat kestnud finantskriisi ajal veerandi võrra, töötus ja vaesus kerkisid lakke. Kuigi riigi rahandus on paranemas ja majandus peaks kasvama sel aastal 2,2 protsenti, on riigivõlg umbes 181 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP). Eelmisel aastal oli summa 335 miljardit eurot.

Võlakoorem peaks kahanema tänavu 168 protsendile SKP-st, kuid see eeldab Tsiprase erakonna Syriza kehtestatud kasinusmeetmetest kinnipidamist. Mitsotakise erakonna sõnul aga pärsivad need meetmed majanduskasvu.

Kreeka uueks rahandusministriks saab viimastel andmetel 45-aastane Christos Staikouras, kes peab hakkama korraldama Kreeka majandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles