USAs võib lõunapiirile rändekriisi tõttu minna veel tuhat sõdurit

BNS
Copy
USA ja Mehhiko piiritara juures Tijuanas.
USA ja Mehhiko piiritara juures Tijuanas. Foto: GUILLERMO ARIAS / AFP

USA sisejulgeolekuministeerium taotles Pentagonilt lisaabi rändekriisi ohjeldamiseks ning küsis selleks tuhandet lisasõdurit, teatas Pentagon esmaspäeval, kui riigis pöörleb pahameeletorm migrantide kinnipidamisasutuste elamistingimuste ümber.

Pentagoni sõnul paluti neil anda Texase rahvuskaardile luba aidata tolli- ja piirikaitseameti ametnikke, kes ütlevad, et piiri ületavate põgenike arv käib neile üle jõu.

Rahvuskaardi sõdurid on piirivalvureid aidanud USA–Mehhiko juba mitu kuud.

Pentagoni avalduse järgi soovib sisejulgeolekuministeerium, et abi osutataks Texases neljas kohas: piiri idapoolses otsas asuva Donna linna kinnipidamiskeskuses, kus hoitakse vallalisi täiskasvanud migrante, piiri keskosas asuvas Tornillos ning El Paso ja Laredo linna sadamates ja lennujaamades.

Pentagon ei täpsustanud, millal nad taotluse said ja kas nad otsuse langetasid. Avalduses siiski lisati, et «Texase kuberner (Greg) Abbott andis rahvuskaardi abi kasutamiseks nõusoleku».

Sisejulgeolekuministeerium sattus pahameeletormi keskmesse pärast ameti üle järelevalvet pidava ametniku eelmise nädala hoiatust, et Texases asuvad migrantide kinnipidamiskeskused on ohtlikult ülerahvastatud.

Raportis, milles hoiatus tehti, oli mitu Texases tehtud pilti, kus näidati kümneid migrante, kaasa arvatud lapsi, istumas õlg õla kõrval puurilaadsetes kongides.

Enamik vallalistest täiskasvanutest polnud kuu aega duši alla saanud ning neile jagati endi puhtaksküürimiseks niiskeid salvrätikuid. Mõnel kinnipeetaval oli kõht kinni, sest neile anti vaid vorstivõileiba.

Raporti avaldamisele eelneval päeval käis grupp demokraatidest seadusandjaid kinnipidamiskeskusi vaatamas ning mõistis sealsed tingimused hukka, sest need olid grupi hinnangul kohutavad.

Kahes keskuses käinud esindajatekoja liikme Alexandria Ocasio-Cortezi sõnul sealseid migrante väärkoheldi.

«Nad panid nad ruumi, kus kraanivett polnud, ning tolliametnikud ütlesid nendele naistele, et jooge vetsupotist,» lausus Ocasio-Cortez New Yorki naasmise järel.

Tolliameti asejuhi Robert Perezi sõnul polnud olemasolevad kinnipidamiskeskused «iial mõeldud meie poole praegu tulevate migrantide arvuga toime tulemiseks» ning piirivalve on andmas «absoluutselt üleküllastunud tingimustega» tegelemiseks endast parimat.

Piirivalve andmeil peeti 2018. aasta oktoobrist 2019. aasta maini Rio Grande oru sektoris kinni 223 263 inimest. Aasta varasema sama perioodiga võrreldes on arv 124 protsenti suurem.

Aprillis teatas kaitseministeerium, et saadab lõunapiirile 320 lisasõdurit. Enne seda oli piirialal umbes 2900 tegevsõjaväelast ja 2000 rahvuskaartlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles