Itaalias suletakse kunagine Euroopa suurim pagulaskeskus (1)

Copy
Üldvaade Euroopa kunagisest suurimast pagulaskeskusest Sitsiilias Mineos.
Üldvaade Euroopa kunagisest suurimast pagulaskeskusest Sitsiilias Mineos. Foto: Andreas Solaro / AFP / Scanpix

Sitsiilias Mineos suletakse täna Itaalia paremäärmusliku siseministri Matteo Salvini kohalolul üks pagulaskeskus, mis oli kunagi Euroopa suurim omataoline.

«Lubadus täidetud,» ütles ka asepeaministri ametit kandev Salvini läinud nädalal, kui keskuse viimased asukad viidi Calabriasse ühte teisse pagulaskeskusesse.

Mineo pagulaskeskus oli kunagi USA sõjaväe majutuskompleks, mis meenutab ameerika äärelinna. Praegu valvavad seda Itaalia sõdurid, kes takistavad inimesi sinna sisenemast.

2014. aastal elas keskuses üle 4100 inimese. Alates sellest ajast on selle elanike arv järjest langenud. Kui Liiga ja Viie Tähe Liikumine (M5S) mullu juunis võimule tulid, oli sinna jäänud 2500 pagulast.

Alates 2011. aastast keskuses töötanud psühholoog Massimiliano Terrasi oli sulgemises pettunud.

«Kui keskus avati, olid lootused kõrgel ja me kasvasime professionaalselt,» ütles ta AFP-TV-le.

«Hea juhtimise korral olnuks see piirkonnale ja inimeste teineteisemõistmisele väärtuslik,» lausus Terrasi.

Ta rääkis, et algul olid keskuses hügieenitingimused rahuldavad, kuid asjad läksid halvemaks, kui elanike arv kerkis üle 3000.

«Kui vaadata seda, milline see lõpuks oli, siis on selle sulgemine hea asi. Kui aga mõelda sellele, mis võinuks olla, siis on sellest kahju,» nentis ta.

Keskuses on umbes 400 kollast ja roosat maja ajast, mil seda kutsusid koduks USA sõjaväelaste pered. USA sõjavägi loobus selle liisimisest 2010. aastal.

Selle vastuvõtukeskuseks muutmine ja pagulaste saabumine tegi murelikuks kohalikud sitsiilased, kuivõrd migrandid olid valmis apelsinihooajal töötama 10-20 euro eest päevas, mis kohalike jaoks oli liiga vähe.

Keskuses töötas aga ka 400 kohalikku inimest ja Mineo praegune meer Giuseppe Mistretta ähvardas tagasi astuda, kui riik ei aita neil uut töökohta leida.

«Mineo sulgemine on pöördumatu epiloog suurele illusioonile regioonis, kus on töökohtade nappus,» ütles Sitsiilia regiooni president Nello Musumeci.

Samal ajal on käimas mitu juurdlust, kus Mineo eksmeeri ja keskuse endist direktorit kahtlustatakse hangetes teatud poolte soosimises ja migrantide arvu ülepaisutamises, et saada riigilt rohkem raha.

Jaanuaris ajas politsei laiali keskusest tegutsenud Nigeeria kuritegeliku rühmituse, mis tegeles narkokaubanduse ja prostitutsiooniga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles