Nädalavahetusel toimuvad Tartus Baltimaade suurimad spordimängud

Karolina Kadak
, suvereporter
Copy
Eestimaa suvemängud liidavad spordirahva ühtseks pereks.
Eestimaa suvemängud liidavad spordirahva ühtseks pereks. Foto: Eestimaa Spordiliit Jõud

Sel reedel algavad Tartus 15. Eestimaa suvemängud, millega tähistatakse Eesti 101. sünnipäeva. Üritusele oodatakse Eesti maakondade, linnade ja valdade võistkondi – kokku üle 4000 osaleja. Kõige sportlikumad maakonnad ja omavalitsused selguvad mõõduvõttudes 25 spordialal ligi sajas võistlusklassis.

Mitukümmend võrkpalliväljakut

Eestimaa suvemänge korraldatakse Tartus esimest korda. Tartu linnavalitsuse sporditeenistuse juhataja Veljo Lamp sõnas, et tegu on märgilise tähtsusega üritusega. «Osalejad ja pealtvaatajad üle Eesti tulevad suvemängudeks Tartusse kokku ning külalisi on ka välisriikidest. See on kasulik siseturismile ning tutvustab Tartut heade mõtete linnana. Kuna Tartu on end sidunud tervislike eluviisidega, on Eestimaa suvemängude toimumine just siin üks selle väljundeid,» ütles Lamp.

Üritust korraldab spordiliit Jõud, mille peaspetsialisti Helen Masti sõnul on tartlased oodatud kõikidele võistlustele kaasa elama. «Näiteks võrkpallivõistluse jaoks pannakse üles 20 väljakut Tartu ülikooli staadionile ning kergejõustikus võib võistlemas näha ligi 700 inimest. Samuti toimub sangpommivõistlus Raekoja platsil või köievedu Atlantise ja Võidu silla vahelisel alal – seda just iga päev ei näe,» selgitas Mast.

Mälumängust orienteerumiseni

Suvemängude üldkokkuvõttes selgitatakse välja spordialade parimad – maakondade võitjad selguvad kahes rühmas (üle 40 000 elaniku ja kuni 40 000 elanikku) ning valdade parimad samuti kahes rühmas (üle 8 000 elaniku ja kuni 8 000 elanikku). Linnade parimad selgitatakse välja eraldi.

Maakondade esindajad võtavad mõõtu kergejõustikus, jalgrattakrossis, orienteerumises, kettagolfis, jahilaskmises CSP, juhtide võistluses, meeste korvpallis, naiste korvpallis, meeste käsipallis, poiste jalgpallis, tüdrukute jalgpallis, laskmises, judos, tõstmises, sangpommi võistluses, ratsutamise takistussõidus ning arvestuslikuna meeste võrkpallis, naiste võrkpallis, petangis, mälumängus, tennises ja köieveos.

Omavalitsuste esindajad võistlevad kergejõustikus, jalgrattakrossis, orienteerumises, jahilaskmises CSP, kettagolfis, petangis, juhtide võistluses, meeste võrkpallis, naiste võrkpallis, mälumängus, tennises ja köieveos.

Lisaks arvestuslikele aladele peetakse Jaak Uudmäe auhinnavõistlus kolmikhüppes, juhtide võrkpall, sumo, triatlon, vibulaskmine ning mitmesugused liikumisharrastuse üritused kõigile soovijatele.

Reedel kell 18.30 algab Toomkiriku juurest rongkäik, millele järgneb kell 19 suvemängude avamisüritus Raekoja platsil. Kell 22.30 võib Raekoja platsil näha Rally Estonia ning suvemängude kontserti.

Selle aasta suvemänge korraldab Eestimaa spordiliit Jõud koostöös Tartu linnavalitsuse, Tartumaa omavalitsuste liidu ning Tartumaa spordiliiduga. Samuti tehakse koostööd Eesti olümpiakomitee, kultuuriministeeriumi, spordialaliitude ning Eesti omavalitsustega. Eestimaa suvemänge korraldatakse iga nelja aasta järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles