Video: araablasest miljonär plaanib tirida kohale jäämäe, et janused kaasmaalased juua saaksid

Inna-Katrin Hein
Copy
Antarktika üks jäämägedest. Pilt on illustreeriv
Antarktika üks jäämägedest. Pilt on illustreeriv Foto: Caro / Sven Hoffmann / Scanpix

Araabia Ühendemiraatide naftamiljonär käis juba kaks aastat tagasi välja plaani tuua oma riiki jäämägi, kuna pikaajalise põua tõttu on hakanud joogi-, kümblus- ja kastmisvett nappima.

Ärimees Abdulla Alshehi tahab jäämäe tuua Araabia Ühendemiraatidesse 8800 kilomeetri kauguselt Antarktikast Hearsti saare juurest, kasutades selleks spetsiaalset vedamislaeva, teatab msn.com.

Tema plaani kohaselt on jäämäe lõppsadam Omani lahes asuvas Fujairah sadamas.

Alshehi teatel läheb see plaan maksma umbes 150 miljonit dollarit (133 miljonit eurot) ja jäämäest saadavat joogivett peaks Araabia Ühendemiraatides jätkuma rohkem kui üheks aastaks.

Araablase arvates aitab jäämägi tuua sinna ka rohkem turiste, kes sooviksid jäämäge oma silmaga näha ja jäämäevett juua. 

Ärimehe teatel plaanib ta tuua kohale jäämäe, mille suurus on kaks kilomeetrit korda 0,5 kilomeetrit ning kui see seal on, siis võib see tema arvates kliimat muuta, andes niiskemat õhku ja vihma.

Enne suure jäämäe toomist teeb ta katse väiksema jäämäega, mille plaanib viia Lõuna-Aafrikast Kaplinnast Lääne-Austraaliasse Perthi ja see läheb maksma 80 miljonit dollarit (71 miljonit eurot).  Esmalt veetakse Antarktika jäämägi Lõuna-Aafrikasse ja siis Austraaliasse.

Araabia Ühendemiraadid on maailma üks kuivemaid riike, kus aastas sajab vihma keskmiselt 1 millimeeter.

Liivakõrb Araabia Ühendemiraatides. Pilt on illustreeriv
Liivakõrb Araabia Ühendemiraatides. Pilt on illustreeriv Foto: Caro / Frank Sorge /Scanpix

Kui miljonäri plaan vedada kohale jäämägi saab teoks, siis see on märgatavalt keskkonnasõbralikum kui merevee magestamine, mis kahjustab Pärsia lahte.

«Minu plaan tuua kohale jäämägi on odavam kui merevee magestamise tehased, mis nõuavad suuri investeeringuid ja tänapäevast tehnoloogiat. Merevee võtmine kahjustab merekeskkonda, hävitades nii loomi kui taimi,» selgitas ettevõtja.

Abdulla Alshehi andmetel on suures jäämäes umbes 75 miljardit liitrit vett ja kuna jäämäge veetakse kohale merd mööda ja soojemasse kliimasse, siis teekonnal kahaneb jäämägi umbes 30 protsenti.

Jäämäe toomine Hearsti saare juurest Araabia Ühendemiraatide Fujairah sadamasse kestab 10 kuud. Kui jää on kohal, asuvad tööle jäälõikajad, kes lõikavad plokid, millest saadakse maailma kõige puhtamat joogivett.

1977. aastal üritasid Saudi Araabia ärimehed tuua polaaralalt jäämäe, et leevendada põuda, kuid 20. sajandi tehnika ei võimaldanud seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles