Video ja fotod: Jaan Roose kõndis lindil üle Laagna kanali

Postimees
Copy

Lindilkõndija Jaan Roose kõndis täna üle 120 meetri laiuse Laagna tee kanali. 

Lindilkõndija Jaan Roose kutsuti alles hiljuti Laagna kanalit ületama. «Ehitamiseks läks aega terve päev, siis lisaks ka vaimne ettevalmistus. Muidugi ka kogu logistika- kus pool on kraana, kuhu ma ühendan. See võtab ikka mitu päeva, see ei ole nii, et tulen ja kõik on tehtud,» lausus Roose. Ta on viimase kahe päevaga erinevates riikides olnud ja tänaseks kanali ületuseks jõudis ta sel ööl. «Muutub rutiiniks aja jooksul. Mida rohkem ma teen lühikese ajaga, seda lihtsam on tulevikus sama kogust tööd teha.»

«Kõrgust kardan ja ilmselt see on ka üks põhjustest, miks ma kõrgustes kõnnin. Kui ma ei kardaks ja ei tunneks midagi, siis ma ei tegeleks sellega,» rääkis ta. 

Täna lindilkõndimisel oli kolm keerulist faktorit. «Esimene raskus on, et ma ei tee proovi enne: ei kõnni turvaliselt seda liini läbi nii, et keegi ei näe. Lähen peale ürituse ajal, otseüleknades, ja teen,» ütles Roose. Teiseks raskuseks on ilm. «Kolmandaks liiklus jalge all, sest see, mis all visuaalselt all liigub rikub kogu tasakaalu. See, mis liigub all või taustal kisub ka kõrvale,» kirjeldas ta Laagna kanali ületuse kõige keerulisemat osa. 

Maailmarekordi ja Laagna tee köielkõndimised erinesid teineteisest. Nimelt Roose sõnul on erinevad nad juba kõrguse ja ka laiuse poolest. Kui maailmarekordi tegemisel oli tal väiksem vahemaa, siis tänasel kõndimisel oli pikem.

«Tihti, kui kohapeal liinil seistes midagi uut mõelda, siis satud paanikasse, kaotad aega, kaotad tasakaalu,» vastas Roose küsimusele, et kui ta ei tee proovi, siis kas trikid lindil tulevad juba seal seistes. 

Närvekõditav kõrgustes lindilkõndimise vaatemäng algas Lasnamäe linnaosavalitsuse juures kella seitsmest. Pealtvaatajaid oli kogunenud päris palju. «Ma tahan ka selline kangelane olla,» ütles üks poiss rahva seast, nähes Jaan Rooset superkangelase Batmani kostüümis.

«Slackline’il Laagna tee ületamine ei ole lihtne väljakutse. Esiteks on 120-meetrine distants juba sedavõrd pikk, et liini vetrumise ja kõikumise ulatus võib tuulest tingitult minna päris suureks,» rääkis Roose. «Liinil liikumine oludes, kus 25-30 meetri sügavusel jalge all sõidavad autod, teeb tasakaalu hoidmise veelgi keerulisemaks ning see on minu jaoks täiesti uudne olukord.»

Roose lubas, et igal juhul saab õhtu Laagna tee kohal olema äge ja põnev. Inspireeritult Hollywoodi režissöörist Christopher Nolanist kandis Roose seljas kostüümi.

Roose kõndis paljajalu.
Roose kõndis paljajalu. Foto: Loora-Elisabet Lomp

Varasemalt on Jaan Roose kõndinud 117 meetri kõrgusel Swissotel Tallinna ja Tornimäe korterelamu katuste vahele tõmmatud lindil, sooritades seal tagurpidisalto, mis läks kirja slackline’i maailmarekordina.

2015. aastal lõi Jaan kaskadöörina kaasa fantaasiafilmis «Assasin's Creed», samuti on ta lindilkõndijana osalenud Madonna kontserttuuril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles