Postimehe aruanne: üks süütu olukord nullis Nõmme Kalju tubli töö

Andres Vaher
, reporter
Copy

Nõmme Kalju võitles jalgpalli Meistrite liiga avakohtumises mehiselt, mille üks õnnetu olukord aga tühiseks muutis ning Shkendija viis Põhja-Makedooniasse tõenäoliselt edasipääsu tagava 1:0 võidu.

Postimees pani vihmases Kadriorus kirja sellised märkmed:

Minevikust tänapäeva. Eesti klubide kvartett seisis tänavuse eurosarja alates silmitsi ühise kohustusega: et mullune häbi (kõik viis duelli kaotati, üldiseks väravate vaheks jäi 7:23) maha pesta. Nõmme Kalju tegi täna otsa lahti, ülehomme järgnevad Eesti meistrile Euroopa liigas üles astuvad FC Flora, FCI Levadia ja Narva Trans.

Vutisõber mäletab, et veel hiljuti oli just Kalju see, kes meie klubide lippu kõrgel hoidis. Alates aastast 2013 jõuti viiel hooajal järjest eurosarja avaringist edasi, korra murti ühtejutti maha koguni kaks vastast. Mullu tabas Hiiu meeskonda aga valus tagasilöök, kui Islandil saadi Stjarnanilt valus 0:3 koslep.

Põhja-Makedoonia tšempion Shkendija tegi samal ajal siinses mõistes sootuks vägevamaid tegusid: kolmel viimasel korral jõuti sammu kaugusele Euroopa liiga alagrupiturniirist ehk play-off’i. Kõnekas on ka fakt, et Shkendija käsutab 10 ja Kalju 1,2 miljoni suurust eelarvet.

Üks äpardus rikkus kogu õhtu. Kui pall mängu läks, ajalugu ununes. Õhtu erilisuse tähistamiseks oli Kalju eesotsas eurodebüüdi teinud Roman Kožuhhovski ülikonna selga vedanud. Vähemalt avapoolajal ei pidanud peatreener hoolealustes pettuma. Tehniliselt osavamad külalised valdasid küll enamasti palli ja kolistasid korra ka Pavel Londaku värava latti, kuid ka Kalju vastureidid kujutasid ohtu. Paraku ei suutnud Liliu ja Kaspar Paur lootusrikastes olukordades viimast pintslitõmmet teha.

Nõmme Kalju - FK Shkendija
Nõmme Kalju - FK Shkendija Foto: Konstantin Sednev

Pärast puhkepausi keeras Shkendija alanud uduvihmas vinti selgelt juurde. Selle tulemusel vajusid Kalju liinid aina sügavamale ning üks (pool)ohtlik pealetung järgnes teisele. Ent just siis, kui võis juba tõdeda, et Kalju elas hirmsamad paarkümmend minutit üle ning hakkas ka ise taas rünnakumõõka välgutama, tuli karistus.

Eriti kahju ja valus, kuidas Shkendija 81. minuti võidutabamus sündis. Kalju paremkaitsja Andrei Markovitš mängis karistusalas palli käega ja Agim Ibraimi saatis palli Londaku selja taha. Enamat Shkendija ei tahtnud ja Kalju ei suutnud.

Üllatuskäik ja Liliu töökus. Pole liig väita, et Kožuhhovski tegi algkoosseisus ühe väga suure üllatuse. Eesti koondislane Sander Puri jäi pingile, tema koha hõivas tänavu koduses Premium liigas vaid kahes kohtumises (pealegi Paide ja Tallinna Kalevi vastu) põhirivistusse mahtunud Nikolai Mašitšev. 30aastane vasakpoolkaitsja sai kõvasti musta (kaitse)tööd rabada ja protokolli kollase kaardi, ründefaasis tulid suuremad ohud teiselt äärelt Paurilt.

Liliu näitas taas võrreldavat sisu ja tahet, millega mullu Kaljut vedas. Tõsi, jalga valgeks brass ei saanud, kuid oli pidevalt Shkendija kaitsjatele ebameeldiv tegelane, ka ilma pallita. Seevastu keskväljaduo Reginald – Igor Subbotin jäi külaliste mobiilsusega pigem hätta.

Imele lootes, aga reaalsusest lähtudes. Millele võib Kalju nädala pärast kuumas Tetovos kordusmängus loota? Kui arvestada, et Shkendija on kodus viimase viie eurohooaja 14 mängust võitnud üheksa ning et tümitatute sekka kuuluvad muuhulgas sellised klubid nagu Krakowi Cracovia, Mlada Boleslav, HJK, Bakuu Nefttši ja Tiraspoli Šeriff, siis puhtakujulisele imele.

Kui aga ime jääb sündimata ja Shkendija jätkab Meistrite liiga teekonda eeldatavalt Glasgow Celticu vastu, siis Kalju eurohooaeg pole ka väljalangemise korral lõppenud. Sel juhul jätkatakse Euroopa liiga teises eelringis, kus vastu tuleb paari Dudelange (Luksemburg) – Valletta (Malta) kaotaja.

Kalju peatreener Roman Kožuhhovski:

«Üldiselt olen mänguga rahul. Pidasime kinni oma mänguplaanist ja osutasime organiseeritud vastupanu, kuid vastastel õnnestus lõpus penalti saada. Eeldasime, et mänguplaan saab selline olema. Tahtsime nulli hoida, kuid see ei õnnestunud. Õnneks saab 0:1 seisu pealt suhteliselt optimistlikult Põhja-Makedooniasse minna.

Mašitsev alustas põhikoosseisus, sest ta näitas trennis head taset ning Puril on väike vigastus, mis ei lasknud täna mängust osa võtta.»

Shkendija peatreener Qatip Osmani:

«Esimene mäng on läbi, kuid esimene eelring veel kestab. Üks mäng on veel ees ning meil ei ole mingeid garantiisid. Peame kodus endast parima andma, kui tahame edasi saada.

Olime üllatunud, et Kalju nii kaitsvalt meie vastu tuli. Aga me ei lasknud ennast sellest mõjutada ning mängisime oma mängu ja proovisime väravat lüüa.

Kindlasti oleme teiseks mänguks paremini valmis, sest teame, mida Kaljult oodata. Tänane mäng andis meile kõvasti motivatsiooni juurde.»

Blogi: 

Enne mängu:

Spordisõbrale pole vähimgi saladus: Balkani meeskonnad on iseäranis tugevad koduväljakul, ent võõrsil haavatavad. Shkendija on tolle kirjutamata reegli ehe tõestus.

Kõige iseloomulikum näide pärineb mullusest eurohooajast, kui Tetovos baseeruv klubi kohtus Meistrite liiga hakatuseks TNS-iga ning rappis Walesi tšempionit kodus koguni 5:0. Neli väravat lõi praegugi Shkendija koosseisu kuuluv 32aastane ründaja Besart Ibraimi.

Seevastu võõrsil jäädi juba 35 minutiga 0:3 kaotusseisu. Suuremast šokis suudeti siiski hoiduda - 0:4 allajäämine oli piisav, et tagada kokkuvõttes edasipääs.

Ühtekokku on Shkendija viimasel viiel hooajal 14 kodus peetud eurokohtumisest võitnud üheksa. Alistatud on järjekorras Krakowi Cracovia (Poola), Bakuu Nefttši (Aserbaidžaan), Mlada Boleslav (Tšehhi), Chisinau Dacia (Moldova), HJK (Soome), TNS ja Tiraspoli Šeriff (Moldova) – ehk võrdluses Kaljuga vägagi soliidne seltskond. Kaotatud on Gentile, AC Milanile, Salzburgile ja Trondheimi Rosenborgile – kõik tunnustatud ja tugevad jõud.

Shkendija on viimasel kolmel aastal jõudnud Euroopa liiga alagrupiturniirist vaid ühe sammu kaugusele ehk play-off’i. Klubi eelarve on 10 miljonit eurot (võrdluseks: Kaljul 1,2 miljonit). Kodustaadion mahutab 15 000 pealtvaatajat. Põhja-Makedoonia meistrivõistlusi on viimasel paaril hooajal valitsetud ülikindlalt.

Kas ja kuidas Premium liigas alles neljandal kohal asuval Kaljul säärase vastase ohjeldamine õnnestub, saate alates kella 19st kaasa elada Postimehe otseblogi vahendusel. Just siis pannakse Kadrioru staadionil pall mängu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles