Raport: mullu tehti maailmas kaks miljonit küberrünnakut

Copy
Arvutikasutaja. Foto on illustratiivne.
Arvutikasutaja. Foto on illustratiivne. Foto: PA Wire/PA Images/Scanpix

Mullu tehti maailmas hinnanguliselt kaks miljonit küberrünnakut, mis tõid üle 45 miljardi dollari kahju ning kohalikud omavalitsused olid kimpus lunavara ja muude rünnakutega, selgub täna avaldatud uuringust.

Rahvusvahelise internetiühingu Internet Society (ISOC) juurde kuuluv Online Trust Alliance (OTA), mis kogus andmeid Ühendriikidest ja mõnest rahvusvahelisest allikast, teatas, et kahju tõi muu hulgas ettevõtete e-posti kontode kaaperdamine, arvutite ülevõtmine ja nende nakatamine krüptoraha kaevandamiseks.

Raportis öeldi, et küberkurijategijad on ohvrite valimisel muutunud arukamaks, kuid samas märgiti, et palju rünnakuid hoidnuks ära arvutiturbe parendamine.

OTA tehnodirektor Jeff Wilbur ütles, et raportis esitatavad hinnangud on tagasihoidlikud, sest paljudest rünnakutest ei teatata.

«Küberkuritegevuse finantsmõju on oluliselt kasvanud ja küberkurjategijad on muutumas oskuslikumaks oma rünnakutest kasu teenimisel,» lausus Wilbur.

Umbes 8 miljardi dollari jagu kahju tuli lunavara rünnakutest Atlanta, Georgia, Baltimore'i ja Marylandi linnadele USA-s, mille järel pidid omavalitsused oma võrgud uuesti üles ehitama.

Kuigi lunavarasse nakatumine vähenes 20 protsendi võrra, siis sellest tulenev finantskahju kasvas 60 protsenti, selgub raportist.

Märkimisväärsete rünnakute seas oli veel India riikliku ID-andmebaasi Aadhaar leke ning rünnak Marriott/Starwood hotelliketile, mis mõjutas 383 miljoni kliendi andmeid.

Wilburi ütles, et kuigi osa vahejuhtumeid näitavad, et ründajad on oskuslikumaks muutunud, siis nende meetodid on aastate jooksul samad püsinud ja üldiselt meelitatakse inimesi millelegi klikkima või vastama.

«Te kuulete superkeerukatest rünnakutest, aga valdavalt pole need kuigi keerukad. Valdavalt oleks neid ennetada saanud,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles