Vaatajatele pakutakse öömajaks isegi kirikut

Ketrin Mehine
, suvereporter
Copy
Eile vaatas Rally Estonia kodulehe majutusrubriigi kaardilt vastu üle 140 eri hinnaklassis koha, kust autospordi fännidel on põhjust öömaja küsida.
Eile vaatas Rally Estonia kodulehe majutusrubriigi kaardilt vastu üle 140 eri hinnaklassis koha, kust autospordi fännidel on põhjust öömaja küsida. Foto: Ekraanitõmmis

Et käesoleva nädala lõpus peetava Rally Estonia ajal on Tartu ja ka ülejäänud Lõuna-Eesti hotellid pilgeni ööbijaid täis, kutsus suurvõistluse korraldusmeeskond paari kuu eest lõunaeestlasi üles pakkuma rallifännidele kodumajutust. Ettepanek langes viljakale pinnasele.

Suurem osa piirkonna ametlike majutusasutuste voodikohtadest said rallipäevadeks broneeringu juba kevadel. Korraldajate sõnul võis sellist asjade käiku juba aegsasti ette näha, sest kaheksa aastaga on rallihuviliste hulk Eestis kasvanud pea kolm korda ning võis eeldada, et tänavu on publikuhuvi veelgi suurem.

Seepärast riputas korraldusmeeskond ralli kodulehele ankeedi, mille kaudu said soovijad oma kodumajutuse reklaami avalikuks teha.

Ühtlasi rõhutasid nad, et ööbimiskoht ei pea olema spetsiaalselt majutamiseks kohandatud: välja võis üürida nii vaba voodit, tuba, korterit, majaosa, maja kui ka telkimisplatsi.

Kampaania ainsaks tingimuseks seati nõue, et väljapakutav koht peab olema puhas ja valmis külaliste vastuvõtuks. Ka seati pakkujatele kohustus võõrustamiselt saadava tulu pealt korrektselt riigimaks tasuda.

Suur huvi

Rally Estonia korraldusmeeskonnas üldinfo levitamise eest vastutav Kristi Jeenas avaldas heameelt, et nende üleskutse leidis elavat vastukaja ning kohalike huvi osutus üle ootuste suureks.

Eile keskpäeval rippus kodulehel 105 kodumajutuse pakkumist, millest suur osa olid telgiplatsid.

Seda, kui suur hulk neist võis juba broneeritud olla, ei söandanud Jeenas öelda, sest pakkujad haldavad oma kuulutusi ise ning seetõttu võis nähtaval olla ka selliseid kohti, mille olid juba huvilised leidnud.

Lisaks tavapärastele telgi- ja voodikohtadele hakkas kuulutustest silma ka mitu tavapäratut ööbimispaika. Nii näiteks pakkus Valga kogudus majutust kirikus ning Otepää vallas Kuigatsi külas oli saadaval vaba põrandapind külamajas. Hindu oli seinast seina: kui mõnd telkimisplatsi sai rentida alates ühest eurost öö, siis terve puhkekeskuse öö eest võis välja käia ka 900 eurot.

Korraldajate sõnul võis sellist asjade käiku juba aegsasti ette näha, sest kaheksa aastaga on rallihuviliste hulk Eestis kasvanud pea kolm korda.

Teiste seas otsustas oma korteri, aiakämpingu ja telkimisplatsi välja pakkuda Tartu vallas elav Külli Toots, kelle arvates on väga tore, et Rally Estonia meeskond püüab kohalikku rahvast oma ettevõtmisesse kaasata.

Ta rääkis, et alguses pälvis tema kuulutus väga suurt tähelepanu ja telefon oli pidevalt punane.

Hiljem, kui jutt potentsiaalsete ööbijatega muutus konkreetsemaks, olevat Tootsil siiski tekkinud probleeme ettemaksu kättesaamisega ning eelmise nädala lõpus ei olnud tal veel ühegi ööbijaga lõplikku kokkulepet sõlmitud.

Samas kinnitas Toots, et kodumajutuse mõte on teda inspireerinud ja ta loodab tulevikus pakkuda ametlikku majutusteenust.

Veel võimalusi

2010. aastast Rally Estonial käinud tallinlane Lauri Sandre märkis, et tema on seni eelistanud ööbida autos ja mõnikord ka telgis.

Majutuskohtadest on ta eemale hoidnud suure rahvamassi tõttu, sest see takistab ligipääsu parematele kohtadele, kus katsetele kaasa elada. Sandre kirjeldas, et tavaliselt otsib ta õhtul uue vaatamiskoha valmis ja jääb sinnasamasse ööbima, nii on ta hommikul juba tee ääres enne teisi platsis.

Samas avaldas rallifänn veendumust, et korraldajate üleskutse oli vajalik, sest suurem osa inimesi ei soovi metsa all ööbida, nagu teeb tema.

«Et hotellid on täis, peaks kodumajutus olema igati sobilik variant. Pealegi annab see kohalikele võimaluse lisaraha teenida,» lausus Sandre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles