Kaldoja müüb elutöö: meil ei ole enam kuhugi areneda!

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Firma Mercedes-Benz Baltimaade esinduse avamine Tallinnas. Firma Moskva esinduse direktor Lothar Gleitze ja lepinguosaliste Eesti poole esindaja Eesti Vabariigi Riigikantselei Autobaasi direktor Väino Kaldoja. Pildistatud 13. detsembril 1990.
Firma Mercedes-Benz Baltimaade esinduse avamine Tallinnas. Firma Moskva esinduse direktor Lothar Gleitze ja lepinguosaliste Eesti poole esindaja Eesti Vabariigi Riigikantselei Autobaasi direktor Väino Kaldoja. Pildistatud 13. detsembril 1990. Foto: Erich Norman, Rahvusarhiiv

Kolm aastakümmet Silberautot üles ehitanud Väino Kaldoja ütles intervjuus, et ei tahtnud jätta elutööd laste kaela, kuna noortel on oma tee, mida käia. «Iga põlvkond teeb oma asja ega pea vanemate algatatud ettevõtmisi lõpuni viima.»

Postimees kirjutas läinud nädalal, et Kaldoja müüb Silberauto peagi soomlastele. Nüüd räägib ettevõtja, miks Silberauto tema käe all enam ei kasva ja mida ta kavatseb saadud rahaga teha.

Mis faasis on praegu Silberauto müük?

Ei oskagi öelda, mis seisus see on. Läbirääkimised käivad. Tõsisemaks on asi läinud viimasel aastal. Veho (Soome automüüja, kel on ka Eestis esindus – toim), kellest on räägitud kui võimalikust ostjast, on vaid üks huviline. On ka teisi. Kõigiga on läbirääkimised eri tasemel. Loodan, et ettevõte saab maha müüdud selle aasta lõpuks. Müüme kogu ettevõtte, kuhu kuuluvad müügiesindused, edasimüügiõigused ja muu kõigis kolmes Balti riigis. Ainult kinnisvara jätame endale.

Kas teil on kahju oma elutööd müüa?

Olen arvamusel, et kõike peab tegema käesolevas hetkes kirega, aga samal ajal peab olema silme ees siht, mis saab homme. Silberauto oma peaaegu 400 miljoni eurose aastakäibega on meie võimete juures lagi. Automaailmas on praegu suured muutused ja me peaksime välja mõtlema, mida teeb Silberauto järgmised 15 aastat. Vana viisi me edasi minna ei saa. Peame laienema ja arenema, aga kuhu on meil areneda? Me ei lähe ju Poola turule autosid müüma!

Ehk siis peame tegema midagi teistmoodi. Aga on päevselge, et kui vaadata minu isikukoodi (Kaldoja on üle 60 – toim), siis ei jaksa ma järgmised 15 aastat samamoodi joosta! Tuleb vaadata asjadele kainelt otsa ja need tunded, mis on, maha suruda. Tuleb olla õnnelik asjade üle, mis on elus hästi tehtud. Vaatan endale mõne väiksema jõukohase tüki ja lähen sellega edasi. Praegu oli absoluutselt viimane aeg, et teha otsus, kas jätkata või ärist väljuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles