USA hoiatas Türgit taas raketitehingu eest Venemaaga (1)

Copy
Vene õhutõrjesüsteem S-400.
Vene õhutõrjesüsteem S-400. Foto: EPA/Scanpix

USA hoiatas eile Türgit taas tagajärgede eest Venemaa raketisüsteemide ostmisel, seda hoolimata president Donald Trump mõistvast suhtumisest oma NATO liitlase suhtes. 

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles pärast juunikuist kohtumist Trumpiga, et Ankarat S-400 ostmise tõttu sanktsioonid ei ähvarda. Pentagon oli eelnevalt ametlikult hoiatanud, et kui Türgi 31. juuliks Vene raketitarnest ei loobu, kõrvaldatakse see F-35 varghävitajate programmist.

«Türgi seisab silmitsi tõeliste ja negatiivsete tagajärgedega, kui nad S-400-ga soostuvad. Need tagajärjed hõlmavad osalust F-35 programmis,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Morgan Ortagus. 

«Minu hinnangul on minister ja ministeerium olnud ses osas uskumatult järjekindlad,» lausus Ortagus välisminister Mike Pompeole viidates.

Tema sõnul on Türgi ametnikud täiesti teadlikud USA kongressis 2017. aastal heaks kiidetud seadusest, mis näeb ette sanktsioonid igasuguse märkimisväärse relvaostu eest Venemaalt. 

USA ametiisikud kardavad, et Venemaa kasutab S-400 paigutamist Türki selleks, et lihvida süsteemi oskusi lääneriikide lennukite allatulistamisel. 

Trump näis pärast jutuajamist Erdoğaniga G20 tippkohtumise ajal olevat jäänud uskuma Türgi liidri väidet, et Ühendriikide eelmine president Barack Obama ei lubanud Anakarale Patriot-rakette müüa. 

«Nii ei saa äri ajada. See ei ole hea,» lausus Trump. 

Tegelikult valis Türgi 2013. aastal odavamale hinnale viidates Patriotide asemel Hiinas valmistatud õhutõrjesüsteemi, kuid tehingust ei saanud asja. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles