Prantsusmaa lõpetab homöopaatilise ravi hüvitamise (1)

Copy
Homöopaatiaravimid ühes Prantsusmaa apteegis.
Homöopaatiaravimid ühes Prantsusmaa apteegis. Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaa lõpetab 2021. aastast patsientidele homöopaatilise ravi hüvitamise, ütles tervishoiuminister Agnès Buzyn täna pärast seda, kui riigi tervishoiuamet teatas, et sellisel ravil pole meditsiinilist kasu.

Buzyn ütles, et hüvitis, mis katab praegu 30 protsenti ravist, langeb järgmisel aastal 15 protsendile ja pärast seda nulli.

«Otsustasin alustada protsessi hüvitamise täielikuks lõpetamiseks,» lausus ta ajalehele Le Parisien ja lisas, et järgib seda tehes Prantsuse riikliku terviseameti (HAS) soovitust.

Ta märkis, et üleminekuperiood lubab nii patsientidel kui ravimifirmadel uue süsteemiga kohaneda.

HAS avaldas juuni lõpus oma seisukoha, et homöopaatia «pole teaduslikult tõestanud piisavat tõhusust, et hüvitamist õigustada».

Buzyn nentis, et käik võib osutuda ebapopulaarseks ja ta rõhutas, et see ei takista arstidel homöopaatiliste ravimite väljakirjutamist või patsientidel nende ostmist.

Prantsuse firma Boiron, mis on maailma juhtiv homöopaatiliste preparaatide tootja, mõistis otsuse hukka ja nimetas seda «arusaamatuks ja ebakoherentseks».

Firma nõudis ka erakorralist kohtumist president Emmanuel Macroniga ja teatas, et teeb kõik selle otsuse muutmiseks.

Buzyni otsus pälvis ka teise leeri kriitika, kelle sõnul on põhjendamatu üleminekuperioodi rakendamine.

«15 protsendile minemine ei ole loogiline,» ütles Francois Morel arstide ühendusest Fakemed, mis on pidanud homöopaatiavastast võitlust.

«HAS tegi selgeks homöopaatia tõhususe puudumise,» märkis ta.

Ametlike andmete järgi hüvitas Prantsuse sotsiaalkindlustus mullu patsientidele homöopaatiliste ravimite eest 126,8 miljonit eurot. Kokku hüvitati ravimeid 20 miljardi euro ulatuses.

Tänapäevane homöopaatia kontseptsioon tekkis 18. sajandi lõpus ja teaduslik tõepõhi sellel puudub. See tugineb sarnasusmaagia põhimõttel, et sarnaseid sümptomeid tekitavad ained võivad neid samu sümptomeid ka ravida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles