Hassan Rouhani: Suurbritannia mõistab peatselt tankeri hõivamise tagajärgi (3)

Copy
Iraani president Hassan Rouhani.
Iraani president Hassan Rouhani. Foto: PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT / EPA / Scanpix

Iraani president Hassan Rouhani teatas täna, et Suurbritanniat ootavad Iraani tankeri kinnipidamise eest tagajärjed.

Iraan on nõudnud tankeri Grace 1 viivitamatut tagastamist Iraanile. Briti kuninglikud merejalaväelased hõivasid aluse Gibraltari väina lähistel. Aluse meeskonda kahtlustati sanktsioonide rikkumises ja toornafta toimetamises Süüriasse.

«Teie (Suurbritannia) olete ohtliku olukorra tekitajaks ning mõistate oma tegevuste tagajärgi peatselt,» ütles Rouhani riigitelevisioonile pärast valitsuse koosolekut.

«Nüüd olete nii lootusetus olukorras, et kui mõni teie tanker tahab regioonis liikuda, peate saatma oma mereväe alused seda saatma, sest te kardate. Miks te siis teete selliseid asju (Iraani tankeri konfiskeerimine)? Te peaksite lubama alustel turvaliselt liikuda,» ütles Rouhani.

Intsident 330-meetrise tankeriga Grace 1 leidis aset Iraani ja EL-i suhete jaoks tundlikul ajal, kus blokk kaalub, kuidas vastata Teherani teatele tuumaleppes sätestatud rikastatud uraani varude piirmäära rikkumisest. 

Tankeri pidasid neljapäeva varahommikul kinni Gibraltari politsei- ja tolliametnikud, keda toetasid Briti merejalaväelased. Alus peatati nelja kilomeetri kaugusel Gibraltarist lõunas, piirkonnas, mida peavad oma veteks nii Suurbritannia kui ka Hispaania. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles