Napsumaksu tuleb riigikaukasse endiselt tilgakaupa (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Kärakaaktsiisi laekumisega on probleeme olnud juba viimased kaks-kolm aastat.
Kärakaaktsiisi laekumisega on probleeme olnud juba viimased kaks-kolm aastat. Foto: pexels.com

Tänavu on alkoholiaktsiisi laekunud eelarvesse 88 miljonit eurot, mida on 12 protsenti vähem kui eelmisel aastal.

Rahandusministeerium ootab kehtivas riigieelarve seaduses aastaseks alkoholiaktsiisi laekumiseks 230 miljonit eurot, mida on juba kõvasti allapoole toodud. Peaaegu poole aastaga (viie kuuga) on ootustest täidetud vaid 38,2 protsenti, selgub ministeeriumi andmetest. 

Arvestada tuleb ka sellega, et tänavu 1. juulist langes Eestis viina- ja õlleaktsiis 25 protsenti. Kas see tõstab või langetab maksutulusid, pole teada. Seaduse eelnõus on siiski märgitud, et see võib meie aktsiisitulusid veelgi vähendada. 

Samas tuleb öelda, et aktsiisitulude kõrvutamine eelmise aastaga pole päris täpne, kuna 2018. aasta jaanuaris laekus napsuaktsiisi plahvatuslikult. Põhjus selles, et kaupmehed varusid enne 1. veebruari aktsiisitõusu laod täis. 

Tänavu mais kasvas kange alkoholi deklareeritud kogus 65,5 protsenti, samas kui õlle deklareerimine vähenes 5 protsendi võrra.

Ministeeriumi sõnul mõjutab alkoholiaktsiisi tasumist kuises vaates oluliselt ka alkohoolsete jookide tarbimise sesoonsus: eri alkohoolsete jookide müük sõltub oluliselt aastaajast ja isegi ilmast: suvel eelistatakse tavapäraselt lahjasid alkohoolseid jooke, nagu õlu ja siider, samas on kange alkoholi müük tipus aasta lõpus.

Veinide tarbimine kasvab nii suvel kui ka aasta lõpus. Viimastel aastatel on lõunasuunalise piirikaubanduse mõjul vähenenud alkoholimüügi sesoonsus Eestis. Kange alkoholi piirikaubandus algas 2016. aastal ning selle tulemusel on oluliselt vähenenud aasta lõpu müügid. 2017. aasta suvel lisandus lahjade alkohoolsete jookide piirimüük, mille tulemusel on suviste müükide kasv jäänud tagasihoidlikuks, tunnistas ministeerium.

Kui võtta lisaks alkoholiaktsiisile veel tubaka- ja kütuseaktsiisid, võib öelda, et kokku on «patukaupade» pealt rohkem makse laekunud kui mullu. Ministeerium möönab, tänavu ei ole märgata aktsiisikaupade tarbimises suuri muutusi. Viie kuu vaates püsib ka piirikaubandus 2018. aasta tasemel ning on esialgsetel andmetel pigem veidi vähenenud, kuid muutused on olnud väikesed.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles