Pealinna plastnõude keelustamisest Tartu eeskuju ei võta

Ode Maria Punamäe
, suvereporter
Copy
Europarlament võttis tänavu märtsis vastu otsuse keelustada alates 2021. aastast ühekordsed plasttooted nagu taldrikud, söögiriistad, kõrred ja vatitikud.
Europarlament võttis tänavu märtsis vastu otsuse keelustada alates 2021. aastast ühekordsed plasttooted nagu taldrikud, söögiriistad, kõrred ja vatitikud. Foto: Tairo Lutter

1. oktoobrist on Tallinnas toimuvatel avalikel üritustel keelatud serveerida toitu ja jooki plasti sisaldavates ühekorranõudes ja kasutada plastist söögiriistu. Tartu linn sellist määrust vastu võtta ei plaani, kuna ootab ära ülejärgmisel aastal kehtima hakkavad Euroopa Liidu eeskirja.

Pärast pealinnast tulnud uudiseid toimusid ka Tartus abilinnapea Raimond Tamme sõnul sel teemal esmased mõttevahetused. «Kuna teadsime, et Euroopa Liidul on see teema niikuinii laual, otsustasime ühtse regulatsiooni ära oodata ja siis enda tegevust kavandada,» rääkis ta.

Nüüdseks on selgunud, et Euroopa Parlamendi eeskirja järgi on 2021. aastast kõigis liikmesriikides keelatud ühe korra kasutatavad plastesemed, nagu taldrikud, söögiriistad, kõrred ja vatitikud. Seetõttu Tartu linn eraldi määrusi sel teemal vastu võtta ei plaani.

Raimond Tamm rääkis, et nad ei tahtnud keelustamisega rutata ka seetõttu, et biolagunevate materjalide piiritlemine ei ole nii lihtne. «Piiri tõmbamine on üsna keeruline, et mis on tegelikult keskkonnahoidlik materjal ja mis ei ole,» ütles ta.

Tallinnas sügisel kehtima hakkava määruse järgi peavad sealsed ürituste korraldajad tagama, et eraldi kogutakse vähemalt segaolmejäätmeid, biolagunevaid jäätmeid ja pakendeid.

Tamme sõnul on ka see, kuidas neid jäätmeid kogutakse, veel üsna segane. «Üks asi on see, et neid kogutakse liigiti, ja teine asi on see, mis nendest edasi saab ja kuidas kogu jäätmete käitlemise süsteem toimib.» Tamme sõnul ei tahtnud Tartu linnavalitsus etteruttavalt keelama hakata, kui ei ole kindel, et süsteem toimib. «Kui asi ei ole täpselt paigas, jääb võimalus seadusest mööda hiilida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles