Liibüa väepealiku Haftari sõjaväebaasist leiti Prantsusmaa ostetud raketid

Copy
ÜRO tunnustatud valitsuse sõdurid kontrollivad Gharyani linnast leitud varustust. Varustuse hulgast leiti Prantsusmaa ostetud raketid.
ÜRO tunnustatud valitsuse sõdurid kontrollivad Gharyani linnast leitud varustust. Varustuse hulgast leiti Prantsusmaa ostetud raketid. Foto: ISMAIL ZITOUNY / REUTERS / SCANPIX

Prantsusmaa valitsus teatas täna, et Liibüa väepealiku Khalifa Haftari sõjaväebaasist leiti Prantsusmaa ostetud raketid.

Prantsusmaa kaitseministeeriumi pressiteade kinnitas, et Tripolist lõunapool asuvast sõjaväebaasist leiti USA toodetud ning Prantsusmaa soetatud Javelin tüüpi raketid.

Prantsusmaa valitsus teatas, et ei toeta Haftari vägesid ning ei ole ÜRO embargot rikkunud. Valitsuse sõnul olid sõjatsoonis tegutsevad Prantsusmaa sõdurid avastanud, et raketid olid defektsed ning kasutuskõlbmatud raketid kaotati ära.

«Kahjustatud ning kasutuskõlbmatuid rakette oli vaja ajutiselt kusagil hoiustada, et neid hiljem hävitada. Neid ei antud kohalikele vägedele,» seisis pressiteates.

Iga Javelini tankitõrjerakett on väärt 150 000 eurot. ÜRO tunnustatud kohaliku valitsuse jõud konfiskeerisid raketid pärast Haftari-meelse sõjaväebaasi vallutamist Gharyani linnas, umbes 100 kilomeetrit Tripolist lõunapool.

Hävitatud tank vallutatud Gharyani sõjaväebaasis.
Hävitatud tank vallutatud Gharyani sõjaväebaasis. Foto: MAHMUD TURKIA / AFP / Scanpix

AFP reporteritele näidati kolme sellist raketti ja ka Hiinas toodetud Araabia Ühendemiraatide sümbolitega rakette. Araabia Ühendemiraadid eitasid samuti Haftari vägede varustamist relvadega.

Prantsusmaa kaitseministeerium ei selgitanud, kuidas raketid ära kaotati. Leitud raketid võivad süvendada kahtlusi, et Pariis toetab Liibüa sõjas Haftari vägesid.

MTÜ Rahvusvahelise kriisigrupi (International Crisis Group) Liibüa analüütik Claudia Gazzini selgitas, et Gharyani linnas on varasemalt hoiustatud vananenud relvastust.

«Prantslased peavad jagama rohkem detaile. Lahtine küsimus on, kas Prantslased toetavad Haftari vägesid Tripoli lahingus, või mitte,» ütles Gazzini.

Haftari vastased on nimetanud teda sõjapealikuks ja diktaatoriks. Neljandal aprillil ründas Haftar Liibüa pealinna, et kukutada peaministri Fayez al-Sarraj'i valitsus. Lahingus on hukkunud vähemalt 1000 inimest ning kümneid tuhandeid inimesi on oma kodudest pagenud.

Sarraj'i-meelsete vägede filmitud videos väidab Haftari-meelne väejuht, et kuus Prantsuse sõdurit ja Araabia Ühendemiraatide sõdurid viibisid Gharyani sõjaväebaasis, kui linn vallutati. Prantsuse saatkond Tripolis nimetas videot libauudiseks.

Prantsumaa president Emmanuel Macron on avalikult keeldunud konfliktis osapoolt võtmast ning on nõustunud ÜRO embargo kehtestamisega.

«Need relvad olid luure ja terrorismivastaste organisatsioonide sõdurite kaitseks,» seisis Prantsuse kaitseministeeriumi teates.

Liibüa konfliktiga on seotud nii Liibüa kui välisriikide julgeolekujõud ning riik on vaatamata embargole välisriikide relvadest üle uhatud.

«Embargo rikkumisi oli ka varem, kuid inimesed olid ettevaatlikud. Nüüd on vastupidi, uue varustuse saabumise kuulutamises ei näe keegi mingit häbi,» ütles Claudia Gazzini AFP-le.

Analüütikute sõnul toetavad Haftari vägesid Saudi-Araabia, Araabia Ühendemiraadid, Egiptus, Venemaa, Ameerika ja Prantsusmaa. ÜRO tunnustatud valitsus kontrollib väikest osa Läähe-Tripolist. Analüütikute sõnul toetavad Sarraj'i vägesid Türgi, Katar ja Itaalia.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron üritas pärast 2017. aasta presidendivalimiste võitmist pingeid leevendada kutsudes Haftari ja Sarraj’i rahuläbirääkimistele Pariisis. Ülemaailmselt nähti seda sammu, kui esimest korda, kui ükski valitsus oli Haftari autoriteeti tunnistanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles