Nazarbajev kuulutas rahutus linnas välja eriolukorra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telekaader eilsetest kokkupõrgetest Žangaözenis.
Telekaader eilsetest kokkupõrgetest Žangaözenis. Foto: SCANPIX

Kasahstani president Nursultan Nazarbajev kuulutas täna välja eriolukorra Kaspia mere äärses Žangaözeni linnas, kus eile puhkenud kokkupõrgetes politsei ja koondatud naftatööliste vahel sai surma vähemalt 11 inimest.

Eriolukord kehtib 5. jaanuarini, et tagada julgeolek, taastada kord ja kaitsta kodanike õigusi ja vabadusi, vahendas AFP presidendi ametlikul kodulehel ilmunud määrust.

Võimude sõnul on 90 000 elanikuga linnas nüüdseks kord taastunud. Nazarbajevi määrus lubab kasutada karmimaid julgeolekumeetmeid, nagu piiratud juurdepääs linna ja öine liikumiskeeld, vahendas AP.

Alates eilsest on Žangaözeniga katkenud mobiiltelefoni- ja internetiside, mistõttu on sõltumatutel allikatel võimatu kindlaks teha, mis olukord linnas praegu tegelikult valitseb.

Kasahhi välisministeerium süüdistas kokkupõrgetes väiksearvulist rühma provokaatoreid, kes häirisid Kasahstani iseseisvumise 20. aastapäeva pidustusi. Linnas on paljud naftatöölised mitu kuud nõudnud kõrgemaid palku ja koondatud oma tööle ennistamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles