Kümned Poola kogukonnad kuulutasid end vabaks LGBT ideoloogiast (2)

Copy
LGBT paraad Stockholmis.
LGBT paraad Stockholmis. Foto: EPA/Scanpix

Üks Poola kampaaniarühmitus teatas täna, et umbes 30 kogukonda on end viimastel kuudel kuulutanud vabaks LGBT ideoloogiast.

Homoseksuaalsus on katoliiklikus Poola avalikes debattides sage jututeema. Aprillis kuulutas riigi konservatiivse võimupartei juht Jarosław Kaczyński, et samasooliste õigused on «oht».

«Praegu on umbes 30 kohalikku omavalitsust, mis on sellised (LGBT-vastased) avaldused omaks võtnud,» ütles Magdalena Swider vabaühendusest Kampaania Homofoobia Vastu (KPH).

«See on otsene vastus diskrimineerimisvastasele deklaratsioonile, mille Varssavi linnavolikogu veebruaris LGBT kogukonna kasuks heaks kiitis,» lausus ta AFP-le.

Deklaratsiooni kritiseerinud Kaczyński erakond Seadus ja Õiglus (PiS) on seadnud sügisel toimuvate parlamendivalimiste debati keskmesse just lesbide, geide, bi- ja transseksuaalide õigused.

Vastuseks «ideoloogilisele sõjale» kuulutas riigi idaosas asuv linn Swidnik märtsis, et on «LGBT ideoloogiast vaba».

Lõunaosas asuv Lublini linn autasustas hiljuti kohalikke ametnikke, kes on seisnud vastu «LGBT ideoloogiale, mis käib vastu perele, rahvusele ja Poola riigile», kirjutas kohalik ajakirjandus.

«Sellised sammud võivad minna vastuollu põhiseaduses sätestatud väärtustega, mis on diskrimineerimise vastu,» ütles advokaat Jarosław Jagura, kes töötab Varssavis asuvas Helsingi inimõiguste sihtasutuses.

Eelmisel nädalal mõistsid Poola piiskopid hukka Rootsi mööblihiiu IKEA nende hinnangul «LGBT põhitõdede pähetagumise» eest. Nimelt vallandas IKEA ühe töötaja, kes keeldus maha võtmast homofoobset kommentaari, mis ta firma siseveebi postitas.

Juunis langetas põhiseaduskohus otsuse ühe trükkali kasuks, kes keeldus täitmast ühe LGBT ühenduse tellimust.

Kohtu otsus läitis tulise debati riigi õigusringkondades. Arutatakse, kas nüüd on kõigil kaupmeestel õigus keelduda klientide teenindamisest oma usuliste veendumuste pärast või muul põhjusel.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles