Iraan üritas Pärsia lahel hõivata Suurbritannia tankerit

Copy
Tanker. Pilt on illustreeriv.
Tanker. Pilt on illustreeriv. Foto: HAMAD I MOHAMMED / REUTERS

Iraani rahvuskaardi relvastatud võitlejad üritasid  kolmapäeval Pärsia lahel hõivata Suurbritannia tankerit, teatas telekanal CNN viidates USA valitsusallikatele.

Katse siiski ebaõnnestus.

Vahejuhtum leidis aset kolmapäeval Hormuzi väinas. Tankerile British Heritage lähenesid viis Iraani alust. Allikate kohaselt käskisid alustel olevad iraanlased tankeril kurssi muuta ja peatuda lähedalasuvates Iraani territoriaalvetes.

Tankerit saatnud Suurbritannia mereväe alus suunas relvad iraanlastele ja andis käsu taganeda, mida iraanlased ka järgisid.

USA sündmuskohal viibinud õhusõidukil olevat allikate kohaselt õnnestunud kogu vahejuhtumit filmida.

Iraani president Hassan Rouhani hoiatas kolmapäeval Suurbritanniat "tagajärgedega" vastuseks Iraani naftatankeri kinnipidamisele Gibraltari ranniku lähistel. 

"Ma osutan brittidele seda, et te alustasite ebakindluse (tekitamisega merel) ja te hoomate selle tagajärgi hiljem," lisas Rouhani ministrite koosolekul, mida edastas riigitelevisioon. 

Tankeri hõivamine oli "rumal tegu", lisas ta. 

Gibraltari toll ja politsei pidasid neljapäeval kinni 330-meetrise tankeri Grace 1, mis mahutab kuni kaks miljonit barrelit naftat.

Gibraltari võimude teatel oli alust kahtlustada, et tanker toimetab Euroopa Liidu sanktsioone rikkudes toornaftat Süüriasse. Teheran eitab seda ja väidab, et alus peeti kinni rahvusvahelistes vetes. 

Iraani kaitseminister lubas esmaspäeval reageerida naftatankeri kinnipidamisele Suurbritannia poolt Gibraltari rannikul. 

"Me ei kavatse tankeri kinnipidamist sallida ja see ei jää vastuseta," ütles kaitseminister Amir Hatami uudisteagentuuride ISNA ja Tasmin teatel. "Tegemist on rahvusvaheliste regulatsioonide rikkumise ja omamoodi merepiraatlusega."

"Kui Suurbritannia ei vabasta meie alust, siis võimuesindajad on sunnitud rakendama samasuguseid meetmeid ja hõivama Ühendkuningriigi naftatankeri," hoiatas Iraani rahvuskaardi komandör Mohsen Rezaei juba eelmisel reedel sotsiaalvõrgustikus Twitter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles