Prokurörid taotlevad narkoparun El Chapole eluaegset vangistust

BNS
Copy
Joaquin «El Chapo» Guzman.
Joaquin «El Chapo» Guzman. Foto: Eduardo Verdugo / AP / Scanpix

USA prokurörid taotlevad Mehhiko narkoparunile Joaquin «El Chapo» Guzmánile eluaegset pluss 30-aastast vanglakaristust sadade tonnide uimastite toimetamise või toimetamiskatsete eest Ühendriikidesse.

Kohus langetab otsuse Guzmáni üle 17. juuli hommikul.

12. veebruaril mõistis New Yorgi vandekohus ta kolm kuud kestnud kohtuprotsessi järel süüdi kõigis 10 süüdistuspunktis.

«Tõendid kohtuprotsessil näitasid, et süüdistatav oli Sinaloa kartelli armutu ja verejanuline liider,» ütlesid prokurörid.

Nende sõnul vastutab 62-aastane Guzmán vähemalt 155 tonni kokaiini ja muude uimastite smugeldamise eest Ühendriikidesse.

Guzmán suutis Mehhiko vanglatest põgeneda kaks korda, enne kui ta uuesti kinni nabiti ja 2017. aastal Ühendriikidele välja anti.

Kolm kuud kestnud kohtuprotsessis andis ütlusi üle 50 tunnistaja, kes kirjeldasid, kuidas Guzmáni kartell teenis kokaiini, heroiini, metamfetamiini ja kanepi USA-sse smugeldamise pealt miljardeid dollareid.

Kui kohus Guzmáni üle mullu novembris algas, väitis advokaat Jeffrey Lichtman, et Mehhiko korrumpeerunud valitsused, ülehüpanud kolleegid ja USA narkoamet on teinud tema kaitsealusest patuoina.

Guzmáni endine parem käsi Dámaso López Núñez mõisteti novembris eluks ajaks vangi. Núñez andis süüdistuse kohaselt korraldusi mitmeteks Sinaloa kartelliga seostatud tapmisteks ja inimröövideks. 

Guzmáni on nimetatud maailma suurimaks narkoparuniks pärast Colombias tegutsenud Pablo Escobari, kes oli maailma rikkamaid mehi, kuni politsei ta 1993. aastal maha lasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles