Kaug-Ida vaalavanglast vabastati kolm mõõkvaala

Copy
Õhufoto Ida-Venemaal asuvast vaalavanglast.
Õhufoto Ida-Venemaal asuvast vaalavanglast. Foto: SERGEI PETROV / AFP / Scanpix

Üha enam vaalu vabastatakse kurikuulsast Kaug-Ida vaalavanglast. Kolm mõõkvaala laaditi täna veokitele.

Eraldatud asutuses Nahhodka linna lähistel hoiustatakse kümneid mõõk- ja valgevaalu. Algne plaan oli vaalu müüa, kuid pärast ülemaailmset pahameelt ja Venemaa presidendi Vladimir Putini sekkumist, otsustati vaalad vabastada.

Möödunud kuul vabastati asutusest kaks mõõkvaala ning kolm valgevaala. Vaalad toimetati politsei eskordiga kuus päeva kestnud teekonna lõpus Ohhoota merre. Vaalade maismaal transportimiseks kasutati veokeid ning avamerele toimetamiseks kasutati praami. Kolm vaala, kes täna veokitele laaditi, läbivad sarnase teekonna.

AFP korrespondent kirjeldas, kuidas töölised eemaldasid vaalabasseinilt klaaskatuse. Sukeldujad sisenesid basseinidesse ning vaalad liigutati võrkude abil venivale kangale. Vaalad tõsteti veokite taha, veega varustatud konteineritesse.

Valgevaalade bassein Kaug-Idas asuvas vaalavanglas.
Valgevaalade bassein Kaug-Idas asuvas vaalavanglas. Foto: Yuri Smityuk / Yuri Smityuk/TASS / Scanpix

Keskkonnateadlased ja mereimetajate eksperdid on kurtnud, et eelmine vabastamine toimus ilma erapooletu inspektorita. Täna toimunud transpordioperatsioonile ei lubatud ühtegi kõrvalist pealtvaatajat.

Venemaa on ainukene riik, kus püütakse ja müüakse metsikuid mõõkvaalu ning valgevaalu. Vastuoluline äri on kestnud aastaid tänu möödapääsuteedele seadustes.

Avalik pahameel jõudis haripunkti eelmisel aastal, kui meedias avaldati pilte kurikuulsast vaalavanglast.

Teadlased on soovitanud kõik kümme asutuses viibinud mõõkvaala loodusesse üheskoos tagasi lasta, sest vaalad on vangistuses sotsiaalseid suhteid loonud ning vanemad vaalad saaksid grupi noorematele jahipidamist õpetada.

Kaug-Idas asuvast vaalavanglast vabastati täna kolm mõõkvaala.
Kaug-Idas asuvast vaalavanglast vabastati täna kolm mõõkvaala. Foto: Dmitry Yefremov / Dmitry Yefremov/TASS/Scanpix

Venemaa kalanduse ja okeanograafia instituudi (VNIRO) sõnul oleks selline operatsioon liiga kallis.

Nahhodka linna vaalavanglast ootavad siiani vabastamist viis mõõkvaala ja 81 valgevaala.

Teadlased on soovitanud vaalu vabastada sel suvel, mis teeks üleminekuperioodi vaalade jaoks lihtsamaks. Nõnda oleks ka suurem võimalus, et vaalad leiavad üles oma perekonnad, kelle juurest neid rööviti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles